reportage

Zwanen uitgereikt tijdens de dis

Curieus dat de Zwanen werden uitgereikt bij het diner, en niet later op de avond tijdens het Feest van de Nederlandse Dans. Choreografe Ann Van den Broek viel tweemaal in de prijzen.

Ann Van den Broek toont samen met haar zoon de zwaan voor meest indrukwekkende dansvoorstelling. Beeld Jochem Jurgens
Ann Van den Broek toont samen met haar zoon de zwaan voor meest indrukwekkende dansvoorstelling.Beeld Jochem Jurgens

De rollen waren zaterdag omgedraaid. Bij de komst van koninklijk bezoek verwacht je een besloten diner. Bij de uitreiking van de Zwanen - de belangrijkste dansprijzen van Nederland - reken je op een publiek feestje met bewonderende toeschouwers die geroerde winnaars toejuichen. De Nederlandse Dansdagen in Maastricht (gastvrouw) en de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (leverancier van de 'Oscars van de dans') deden het andersom. Curieus. Het leek een noodgreep door het afhaken van de NTR als mediapartner, de publieke omroep die jarenlang de uitreiking (semi-)live voor televisie versloeg.

Nu werden de Zwanen uitgereikt tijdens een besloten diner, waardoor gasten de aandacht moesten verdelen over stoofpotjes, korte juryrapporten en nog kortere dankwoorden. Haast was geboden; er wachtte hoog bezoek. Later op de avond werd prinses Beatrix tijdens het Feest van de Nederlandse Dans drie keer - tijdens pauzes tussen dansoptredens - door een volle zaal volgens protocol toegeklapt. Presentatrice Daphne Bunskoek, kundig en vloeiend in haar aankondigingen, had de prijswinnaars met Zwanen-beeld toch even op toneel kunnen roepen? Zij hadden tenslotte afgelopen seizoen de beste en interessantste dansprestaties geleverd.

Choreografe Ann Van den Broek maakte volgens de jury de 'meest indrukwekkende dansproductie'; zij ontving een Zwaan voor The Black Piece vanwege de 'fabelachtige diepte' van een 'minutieus geregisseerde voorstelling in diep duister'. Ze liet daarmee INSIDE OUT van Conny Janssen Danst en Thin Skin van het Nederlands Dans Theater nipt achter zich en riep op 'kunstenaars met een krankzinnig idee dat goud waard is te blijven ondersteunen'. Van den Broek ontving met haar groep WArd/waRD bovendien De Dioraphte Dansprijs (5.000 euro).

Jorge Nozal, meer dan tien jaar beeldbepalend danser van de topgroep van het Nederlands Dans Theater, ontving (in spijkerbroek) de Zwaan voor de 'meest indrukwekkende dansprestatie 2015' voor zijn 'haarscherp gearticuleerde bewegingen, zacht en krachtig tegelijk' in Thin Skin van gastchoreograaf Marco Goecke. Nozal, die de jury 'ademloos' had achtergelaten, bedankte alleen Goecke. De andere twee genomineerden, meervoudig wereldkampioen breakdance Menno van Gorp (in een choreografie van Guilherme Miotto) en de door rugletsel bijna aan een rolstoel gekluisterde Andreas Kuck (danser bij Ann Van den Broek) moesten het doen met een fles wijn met hun naam op het etiket. Terwijl de genodigden haastig de pavovla naar binnen werkten, werd als toetje ook een Gouden Zwaan uitgereikt, een incidentele oeuvreprijs. Roel Voorintholt, artistiek leider van Introdans, ontving dit eerbetoon voor zijn 'gewaagde keuzen' en het 'redden van choreografieën van de vergetelheid'. De man die wonderbaarlijk snel herstelde van een zware hersenbloeding mocht maar zo kort speechen dat hij niet eens aan tranen toekwam. 'Ik ga niet huilen, dat doe ik in een televisieportret dat morgen wordt uitgezonden.'

Een avond eerder had danser en choreograaf Loïc Perela (Scapino Ballet Rotterdam/Dansateliers) uit handen van de wethouder cultuur van Maastricht De Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht ( 12.000 euro) ontvangen, waarmee hij zijn idee voor de voorstelling HASHTAG kan uitwerken. De winnares van vorig jaar, Cecilia Moisio, liet tijdens de Dansdagen het resultaat van haar prijzengeld zien, dat deze herfst op tournee gaat. Mum's The Word is een schreeuw om moederliefde en een uiting van dochterobsessie in een manisch gechoreografeerd vrouwenkwartet voor drie generaties. Obsessief en eenduidig, maar wel eigenzinnig en strak vormgegeven met een knappe videomontage van barende dames.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden