NieuwsCoronadebat

‘Zwalkende’ coronastrategie blijft oppositie frustreren

Wat betekent het om ‘in control’ te zijn tijdens de coronacrisis? Op die vraag beet de oppositie in de Tweede Kamer woensdag haar tanden stuk, na talloze pogingen het kabinet tot een bevredigend antwoord te bewegen.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA), premier Mark Rutte en minister Martin van Rijn voor Medische Zorg tijdens het Tweede Kamerdebat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Beeld ANP
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA), premier Mark Rutte en minister Martin van Rijn voor Medische Zorg tijdens het Tweede Kamerdebat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus.Beeld ANP

Gefrustreerd bleven de (linkse) oppositiepartijen achter met hun zorgen over de volgens hen te onduidelijke coronastrategie. En dat terwijl zij woensdag nog redelijk positief aan het wekelijkse debat over de coronacrisis begonnen.

De optimistische boodschap van premier Rutte en minister De Jonge van de avond ervoor - de geplande versoepelingen gaan door, iedereen kan zich vanaf juni laten testen - leek goed te zijn ontvangen. PvdA-leider Lodewijk Asscher was ‘positief over de aanscherpingen’, al kwalificeerde hij het beleid in zijn geheel wel als ‘zwalkend’. Lilian Marijnissen (SP) hoorde het kabinet ‘heel duidelijk’ kiezen voor een strategie van maximaal controleren.

Wat is maximaal controleren?

In het restant kregen zij, net als in de voorgaande debatten, hun vinger echter niet achter wat dat ‘maximaal controleren’ in de praktijk inhoudt. Is dat slechts voorkomen dat de intensive care opnieuw overstroomt, of probeert het kabinet de verspreiding van het virus echt zoveel mogelijk in te dammen? En als dat laatste het geval is, waarom vond het kabinet het dan in eerste instantie voldoende dat de GGD’en coronapatiënten alleen per brief zouden contacteren?

Na felle kritiek gaan de GGD’en nu ook bellen na een positieve test, maar de oppositie zag zich gesterkt in haar twijfels over de toewijding van het kabinet om het aantal besmettingen zo klein mogelijk te houden. Hoe vaak premier Rutte in het debat ook zei dat Nederland ruwweg doet ‘wat heel Europa doet’.

Veel verwarring bleek terug te leiden naar het ontbreken van heldere ‘signaalwaarden’, vooraf bepaalde bovengrenzen aan bijvoorbeeld het aantal nieuwe besmettingen of ic-patiënten. Zou zelfs tienduizend besmettingen per dag acceptabel zijn, wilde GroenLinks-leider Jesse Klaver weten, als de druk op de ic’s maar binnen de perken blijft?

Het kabinet moest het antwoord schuldig blijven, al dacht Rutte niet dat dergelijke aantallen besmettingen ‘ooit acceptabel zullen zijn’. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) kon melden dat hij het RIVM heeft gevraagd om met heldere signaalwaarden te komen. Ook het Outbreak Management Team zal om advies worden gevraagd. ‘Op niet al te lange termijn’, hopelijk binnen een aantal weken, wil De Jonge de waarden paraat hebben.

Wel of geen mondkapjes?

Grote onduidelijkheid was er ook over het gebruik van mondkapjes in het openbaar vervoer. Het kabinet stelt de mondkapjes in het ov vanaf 1 juni verplicht, hoewel ‘coronapaus Van Dissel wekenlang predikte’ (dixit Denk-fractievoorzitter Farid Azarkan) dat het dragen van mondkapjes een gering of zelfs averechts effect had.

In zijn technische briefing herhaalde RIVM-chef Van Dissel woensdagochtend dat ‘de toegevoegde waarde van welk masker dan ook gewoon beperkt is’, en dat je bij verkeerd gebruik ‘zelfs verhoogde risico’s loopt’. In het huidige coronabeleid hebben maskers ‘wat ons betreft geen toegevoegde waarde’, benadrukte Van Dissel.

Later op de dag sprak Rutte hem weer tegen: volgens de premier hebben mondkapjes ‘wel degelijk effect’ in situaties waarin het moeilijk is anderhalve meter afstand te houden, zoals in het ov. Jezelf beschermen kun je niet, maar een besmet persoon met een masker beschermt wel zijn medepassagiers, aldus Rutte.

Hij hielp het gerucht de wereld uit dat reizigers een boete kunnen krijgen voor het dragen van een medisch mondkapje. Boetes komen er niet. Wel is het dringende advies van het kabinet om enkel niet-medische exemplaren te gebruiken. De betere blijven hard nodig voor de zorg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden