Zwakzinnige heeft vaak slokdarm-pijn

Ernstig verstandelijk gehandicapten hebben vaak problemen met de slokdarm zonder dat de omgeving dat weet. Uit onderzoek blijkt dat de helft van hen last heeft van maagzuur....

Het onderzoek is uitgevoerd door dr. C. Böhmer. Zij promoveerde op 6 december aan de Vrije Universiteit Amsterdam op Gastro-oesophageal reflux disease in intellectally disabled individuals. Het onderzoek was een initiatief van Bartimeushage in Doorn, een instelling voor visueel en verstandelijk gehandicapten.

Een slokdarmontsteking is goed te behandelen met sterke zuurremmende medicijnen zoals omeprazol, een middel dat al tien jaar op de markt is. Nadeel van omeprazol is dat het altijd moet worden ingenomen.

De slokdarmproblemen bij ernstig verstandelijk gehandicapten zijn vaak een gevolg van medicijnen die spierverslappend werken (valium), een verkromming van de wervelkolom waardoor de maag in de knel komt, of gedragsproblemen. Ernstig verstandelijk gehandicapten werken vaak de hele dag hun maaginhoud omhoog, waardoor een ontsteking ontstaat.

Personen met een verhoogd risico, zoals mensen met Down-syndroom, spasticiteit en symptomen als bloedbraken en stemmingsveranderingen, moeten een eenvoudige 24-uurstest ondergaan om de zuurgraad in de slokdarm vast te stellen. Als er een te hoog gehalte is aan maagzuursappen, is een endoscopie (onder narcose) nodig om te kijken of er een infectie is.

Niet bekend

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.