Zwakke grazers krijgen straks eerder de kogel

Amsterdam Staatsbosbeheer moet verzwakte dieren in de Oostvaardersplassen eerder dan nu de praktijk is afschieten om onnodig lijden te voorkomen. De internationale commissie onder leiding van oud-staatssecretaris Gabor adviseert ook dringend in en om de Oostvaardersplassen voor meer beschutting te zorgen voor de edelherten, de Heckrunderen en de konikpaarden.

Caspar Janssen

De commissie vindt dat het huidige 'reactieve beheer' van de grote grazers niet leidt tot 'moreel onaanvaardbare situaties'. Volgens de evaluatiecommissie zijn de runderen, paarden en herten in het gebied goed in staat om hun natuurlijk gedrag te vertonen. Hun welzijnssituatie is gemiddeld 'niet slechter' dan dat van grazers in ecosystemen waarbij de aantallen dieren pro-actief, bijvoorbeeld door de jacht, worden gereguleerd. De commissie pleit dan ook niet voor preventief afschieten. Ook bijvoeren en ingrijpen door anti-conceptie is volgens de deskundigen niet nodig.


Maar de commissie, die het advies met twaalf aanbevelingen voor de korte termijn maandag aanbood aan staatssecretaris Henk Bleker, erkent wel het 'morele dilemma tussen de waarde van een natuurlijk gebied en de waarde van dierenwelzijn'. Volgens commissievoorzitter Gabor zijn taferelen van stervende dieren 'maatschappelijk niet aanvaardbaar.'


De commissie concludeert dat de grazers in de Oostvaardersplassen een tussenpositie hebben tussen volledig wilde dieren en gehouden dieren. Gabor: 'Volledige non-interventie past dan niet. Zwakke dieren moeten daarom eerder worden afgeschoten.'


De commissie-Gabor adviseert verder met klem dat er in de Oostvaardersplassen beschuttingsrichels komen en om in de winter dieren toe te laten in de aangrenzende bospercelen. De deskundigen pleiten ook voor het snel realiseren van de 'Oostvaarderswissel', een 120 meter breed pad, waarover de dieren zich kunnen verplaatsen naar het Horsterwold, een groot loofbos bij Zeewolde. Staatssecretaris Bleker wijst de 'Oostvaarderswissel' niet bij voorbaat af. Eerder keerde hij zich wel tegen de natuurlijke 'robuuste verbindingszone' Oostvaarderswold. 'Maar niet elke verbinding is verboden. Dit scenario wil ik goed bekijken.'


Directeur Chris Kalden van Staatsbosbeheer heeft begrip voor de beleidsaanscherping. 'Voorheen werd pas geschoten als een dier nagenoeg dood was, nu kijken we of een dier het einde van de winter kan halen.' Daarmee blijft 'de essentie van het natuurlijke beheer' overeind, aldus Kalden.


Aanbevelingen

Dieren toelaten in aangrenzende bospercelen en het aanleggen van beschuttingswallen.


Het snel realiseren van de 'Oostvaarderswissel', waardoor vooral edelherten zich kunnen verplaatsen naar het Horsterwold.


Dieren in zeer slechte conditie moeten 's winters eerder worden gedood.


Er moet een plan komen voor een populatiereductie bij wijze van noodmaatregel, voor het geval verhongering van de dieren op enige schaal dreigt.


Meer onderzoek naar de effecten van het huidige beheer op de biodiversiteitsdoelen van het gebied.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden