Zwakke banken versterken buffer

Veruit de meeste Europese banken die eind 2011 met een kapitaaltekort kampten, voldoen inmiddels aan de normen die de Europese bankentoezichthouder EBA heeft gesteld. Dat heeft de toezichthouder in Londen woensdag bekendgemaakt.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER YVONNE HOFS

AMSTERDAM - De Europese Banken Autoriteit (EBA) onderwierp de belangrijkste Europese banken vorig jaar aan een aantal stresstests om na te gaan of de financiële instellingen sterk genoeg waren om de eurocrisis te doorstaan. Bij die test bleek dat 37 banken op de peildatum 31 december 2011 over onvoldoende financiële buffers beschikten. Zij kregen van de EBA een half jaar de tijd om hun kernkapitaalratio (een graadmeter voor de financiële reserves) op te krikken naar minimaal 9 procent. Aan die norm moesten alle banken op 30 juni voldoen.

De EBA maakte gisteren de voorlopige balans op. Van de 37 banken die een kapitaaltekort hadden, voldoen er nu 27 aan de eisen. SNS Bank, de enige Nederlandse bank in het rijtje, hoort daar zeer waarschijnlijk ook bij. SNS wilde gisteren niet reageren op de EBA-evaluatie. SNS Reaal presenteert op 16 augustus halfjaarcijfers. Voor die tijd wil de bank niet bekendmaken wat zijn huidige kernkapitaalratio is.

Zeven van de 27 banken die voor het EBA-examen zijn geslaagd, hebben daar staatssteun voor nodig gehad. Dat zijn drie Portugese banken, twee Cypriotische banken, de Italiaanse Banca Monte dei Paschi di Siena en de Sloveense Nova Ljubljanska Bank. Deze zeven hebben naar aanleiding van de verscherpte EBA-eisen samen 9,5 miljard euro staatssteun gekregen.

Onder de tien banken die nog niet aan de normen voldoen, zijn zes Griekse. Deze worden geherkapitaliseerd met bijna 50 miljard euro uit het Europese noodfonds EFSF. De overige vier (het Spaanse Bankia, de Oostenrijkse Österreichische Volksbank, het Belgische Dexia en het Duitse WestLB) worden momenteel geherstructureerd. Omdat zij niet in hun oude vorm zullen voortbestaan, is de stresstest voor deze banken niet meer relevant.

EBA-voorzitter Andrea Enria toonde zich tevreden met de gerealiseerde verbeteringen. De 27 banken kwamen eind december in totaal 76 miljard euro tekort. Zij hebben hun reserves de afgelopen zes maanden aangevuld met 94,4 miljard euro, dus meer dan het minimumvereiste. De banken haalden het gros van de benodigde fondsen binnen met winstinhoudingen en door nieuwe aandelen uit te geven. Het verlagen van de risico's op de balans droeg in veel gevallen ook bij aan het verbeteren van de kapitaalratio.

De vrees dat banken minder zouden uitlenen aan bedrijven en consumenten omdat ze dan gemakkelijker de norm halen, is niet bewaarheid, concludeert de EBA. Enria noemde de resultaten een 'noodzakelijke en belangrijke stap in het reparatieproces van het Europese bankwezen'. Volgens hem liggen er nog 'significante uitdagingen' in het verschiet voordat de banken in de EU weer gezond kunnen worden genoemd.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden