Zwagerman wist precies hoe hij het wilde hebben

Ook over het uiterlijk van zijn boeken hield Joost Zwagerman de regie.

Joost Zwagerman.Beeld Gerrit Serné

Hij wist precies hoe hij het wilde hebben. Voor de woensdag verschenen essaybundel De stilte van het licht, over 'schoonheid en onbehagen in de kunst', ontving vormgever Nico Richter duidelijke instructies van de auteur: een boom van beeldend kunstenares Sandra Derks moest het worden, in een kleurstelling die 'stilte en rust' opleverde.

(Tekst gaat verder onder foto).

Beeld x

'Joost stuurde zelfs een voorbeeld mee', zegt Richter, 'De geschiedenis van het geloof van Matthew Kneale. Mijn eerste ontwerp was op dat omslag gebaseerd, heel klassiek en symmetrisch. Joost vond het prachtig, maar anderen in de uitgeverij vonden het al te ingetogen. Daarop ben ik aan de slag gegaan met een alternatieve typografie en een andere boom van Derks, ditmaal geen witte maar een rode. Het werd een lange historie, met veel aangepaste en weer verworpen versies. Joost wilde bijvoorbeeld hetzelfde felle blauw als op de cover van Duel, zijn Boekenweekgeschenk van 2010. Dat was mij te heftig, dus heb ik het wat afgezwakt. Zo bleef het heen en weer gaan, tot alle partijen het eens waren. Met het eindresultaat kan ik goed leven.'

(Tekst gaat verder onder foto).

Beeld x

Voor januari 2016 is de publicatie gepland van Wakend over God, Zwagermans nieuwe dichtbundel, die zal verschijnen bij Hollands Diep. 'De bundel is vrijwel voltooid', zegt uitgever Robbert Ammerlaan, 'in elk geval voldoende gereed om te publiceren.' Ook in dit geval droeg Zwagerman de illustratie aan: een foto van Olafur Eliassons Weather Project in Tate Modern, een kunstwerk dat de auteur eerder omschreef als 'een hallucinante replica van de zon'.

(Tekst gaat verder onder foto).

Beeld x
Beeld x

Brigitte Slangen voegde de typografie toe: 'De belettering moest in de buurt blijven van de schreefloze letters op Roeshoofd hemelt, zijn vorige dichtbundel. Dat is goed gelukt vind ik. En Joost was er ook blij mee.' Zodra ze het nieuws hoorde van zijn overlijden ('een ramp') haalde ze het ontwerp tevoorschijn: 'Het brandde in mijn mapje. '

Joost Zwagerman: De stilte van het licht
Omslag Nico Richter
De Arbeiderspers; euro 24,99

Joost Zwagerman: Wakend over God
Omslag Brigitte Slangen
Hollands Diep; euro 16,99
Verschijnt januari 2016

Beeld x
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden