Zwagerman tiert voor 'dakloze' Lucebert

PERSIS BEKKERING

De collectie heeft nog steeds geen onderkomen, maar de aandacht voor de nalatenschap van Lucebert is weer opgelaaid. Zaterdag, bij de heropening van het Stedelijk Museum Alkmaar, laakte schrijver Joost Zwagerman in een geëmotioneerde speech de 'bekrompen manoeuvres' van het stadsbestuur van Alkmaar, die een schenking van werken van dichter en schilder Lucebert (1924-1994) heeft tegengehouden.

'De gemeente Alkmaar heeft een kunstschat van miljoenen euro's laten lopen. Dit is niet uit de leggen aan de buitenwereld', legt Zwagerman nog eens uit. De schrijver heeft 'alles behalve' spijt van de toespraak van zaterdagavond, waarmee hij zowel boegeroep als applaus oogstte bij de zaal. Veel aanwezigen vonden dat de feestavond ter ere van het gerenoveerde Stedelijk niet het moment was om de kwestie aan de orde te stellen.

Zwagerman was ambassadeur van het Yxie, een cultuurcentrum dat in Alkmaar gebouwd zou worden. In het centrum zou een Lucebertmuseum worden opgezet, dankzij een omvangrijke schenking van de Stichting Lucebert (opgericht door de erfgenamen) en een anonieme verzamelaar uit Spanje, die eveneens tientallen werken wilde doneren. Lucebert woonde het grootste deel van zijn leven in het naburige Bergen en stierf in Alkmaar. Het was zijn persoonlijke wens om zijn nalatenschap in Alkmaar te houden.

Vorig jaar trok de coalitie van VVD en Onafhankelijke Partij Alkmaar de stekker uit de realisering van het centrum. Yxie won vervolgens meerdere rechtszaken, maar de gemeente weigert alsnog het centrum te bouwen. Hierover doet een geschillencommissie binnenkort uitspraak.

Lidewij de Koekkoek, directeur van het Stedelijk Museum Alkmaar reageert: 'Ik begrijp Zwagermans hartekreet, maar die uit je niet op andermans feestje.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden