Nieuwsverzekering zzp'ers

Zwaarwegend kabinetsadvies: laat zzp’ers zich verplicht verzekeren voor arbeidsongeschiktheid

Alle zzp’ers moeten zich verzekeren tegen langdurige arbeidsongeschiktheid, adviseert de Stichting van de Arbeid het kabinet. Met een premie van netto 85 tot 150 euro per maand en een uitkering bij volledige arbeidsongeschiktheid van 1.650 euro bruto per maand tot pensionering.

Gijs Herderscheê en Marieke de Ruiter
Volkskrant-verslaggever Joost de Vries werkte als fietskoerier voor Deliveroo. De FNV vraagt zich af of jongeren die dit werk doen de voorgestelde premie kunnen betalen. Beeld Simon Lenskens
Volkskrant-verslaggever Joost de Vries werkte als fietskoerier voor Deliveroo. De FNV vraagt zich af of jongeren die dit werk doen de voorgestelde premie kunnen betalen.Beeld Simon Lenskens

De Stichting van de Arbeid bestaat uit de vakbewegingen, werkgevers en organisaties van zelfstandigen. Hun advies is gevraagd omdat in het Pensioenakkoord vorig jaar een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers is afgesproken. Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken belooft nog voor de zomer te reageren.

Uitkeringsinstantie UWV zou de verzekering keuren, evenals de reïntegratiepogingen en de uitbetaling van de uitkering. De Belastingdienst bepaalt jaarlijks bij de belastingaangifte de hoogte van de premie, die wordt geheven over inkomens tot 30 duizend euro bruto. Werkgeversvoorzitter Hans de Boer is ervan overtuigd dat de Belastingdienst deze nieuwe taak aankan. ‘Daar hebben we naar gekeken.’

Zelfstandigen kunnen ook kiezen voor een commerciële verzekering als die minimaal gelijkwaardig is aan de publieke verzekering via het UWV. Bij de verzekering hoort in principe een eigen risico van een jaar, daarna gaat de verzekering van kracht. Maar zelfstandigen kunnen ook kiezen voor een kortere wachttijd – zes maanden – of een langere – twee jaar – waarbij de premie stijgt of juist daalt.

Zwaar weer

Het is opvallend dat De Boer meent dat de Belastingdienst deze nieuwe taken kan uitvoeren. De Belastingdienst verkeert in zwaar weer door problemen bij bijvoorbeeld de uitbetaling van de kinderopvangtoeslag. De invoering van een beslagvrije voet voor schuldenaren, waardoor zij minimale inkomsten overhouden om van te leven, kan de dienst niet invoeren door interne problemen. Minister Koolmees wil hier niet op ingaan. ‘Ik heb het advies nog niet goed gelezen.’

De FNV voorziet problemen voor zelfstandigen met minimale inkomens om de laagste premie, 50 euro netto per maand, te kunnen betalen. ‘Denk aan de kunstensector, waar een kaalslag heeft plaatsgevonden door opeenvolgende bezuinigingen. Maar ook aan de journalistiek en jongeren die in de platformeconomie werken’, zegt Kitty Jong, vicevoorzitter van de FNV. Met de platformeconomie bedoelt ze de bedrijven die via internet werkgelegenheid verschaffen, zoals bezorgdienst Deliveroo.

In het advies vragen werkgevers en vakbeweging ook aan het kabinet om het voor deze groepen mogelijk te maken om gezamenlijk – collectief – over tarieven te onderhandelen. Nu mag dat niet en moet elke zelfstandige zelf over zijn uurloon onderhandelen met de opdrachtgever, of het gedane aanbod accepteren.

Nu verzekeren zelfstandigen zich zelden tegen verlies aan inkomen door langdurige arbeidsongeschiktheid omdat die verzekeringen duur zijn. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek liep het aandeel zelfstandigen dat zichzelf vrijwillig verzekerde tussen 2013 en 2018 zelfs terug van 24 naar 19 procent. Verzekeraars kijken ook naar het risico op arbeidsongeschiktheid. De nieuwe publieke verzekering krijgt geen selectievoorwaarden.

Meer over (verplichte) verzekeringen voor zzp’ers

Welke verzekeringen heb je als zzp‘er nodig? Een verzekering komt soms goed van pas, maar wie zich voor elk onheil wil indekken, betaalt zich blauw aan premies.

Wij redden ons prima zelf en hebben geen verplichte verzekering nodig, zeggen deze zzp’ers.

Een andere optie: deelnamen aan een broodfonds. In dit stuk leggen drie zelfstandigen hun keuze uit, een broodfonds-oprichter reageert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden