Zwaartekrachtgolven zijn inmiddels al oud nieuws

Lauwe reacties op de vondst, vorige week, van nog een ruimterilling. Terecht.

Beeld Corbis via Getty Images

Wie weet er nog wie de derde man op de maan was? En de derde klimmer die op de Mount Everest stond? Niemand natuurlijk, en dat is nu eenmaal hoe geschiedenis werkt. Voor de betrokkenen kan een maanreis of beklimming nog zo enerverend zijn, als je niet de eerste bent haal je zelden de schoolboekjes.

Ik moest onwillekeurig even aan Neil Armstrong en Edmund Hillary denken bij de lauwe reacties vorige week op de vondst van de derde zwaartekrachtgolf met de immense LIGO-spiegeldetectoren in de VS. Op 4 januari om bijna kwart over 10 trilden daar de spiegels door een passerende rimpeling in de ruimte zelf. Veroorzaakt, was de analyse, door twee zware zwarte gaten die ooit elkaar opslokten, zo'n 3 miljard lichtjaar verderop. Dat gaf zo'n reusachtige klap dat de kringen in de ruimtetijdvijver tot hier voelbaar waren.

Prachtig wetenschapsnieuws dat echter nauwelijks de media haalde. De meeste kranten hielden het bij een bericht op de website, als ze het al berichtten. De journaals waren in geen velden of wegen te bespeuren.

En dat terwijl LIGO er hard aan had gewerkt om wel nieuws te maken. Media waren een week tevoren ingeseind dat er iets aankwam, verslaggevers hadden een dag voor het nieuws al een briefing onder embargo kunnen volgen. En donderdagmiddag vijf uur precies mochten ze los.

Wat vervolgens nauwelijks gebeurde. Gewone media vonden het oud nieuws, weer zo'n golf. En zelfs specialisten meenden dat LIGO eigenlijk te weinig te melden had om alweer voluit de publiciteit te zoeken.

Het is ook moeilijk. Je bouwt tientallen jaren aan reusachtige instrumenten die een van de subtielste verschijnselen in het universum kunnen vastleggen. Als dat dan lukt komt de wereldpers massaal kijken. Maar de tweede golf is al minder nieuws. De derde helemaal niet meer.

LIGO zegt nog zes trillingen in analyse te hebben die mogelijk ook ruimtetijdrillingen zijn. Mijn advies: gewoon een persberichtje uitdoen bij de vierde, vijfde, zesde. Geen briefings. Geen persconferenties. En pas weer groot uitpakken als in de eerste week van oktober de onvermijdelijke Nobelprijs voor natuurkunde naar LIGO gaat. Voor de eerste golf. Vroeg zat, en ook voor gewone nieuwsmedia duidelijk nieuws.

Overigens heette de derde man op de maan Pete Conrad. En de derde man op de Everest was de Zwitser Jürg Marmet. Toch ook goed om te weten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden