Zwaarste straf voor moord op Van Gogh en terreur

De Amsterdamse rechtbank heeft Mohammed B. dinsdag tot levenslang veroordeeld voor de moord op de filmer Theo van Gogh en bedreiging van VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali....

Van onze verslaggevers

Ook achtte de rechtbank de poging tot moord op acht agenten en twee omstanders bewezen en de bedreiging van drie andere agenten. Volgens rechtbankvoorzitter Bentinck heeft Mohammed B. Van Gogh op genadeloze wijze afgeslacht. De gruwelijke moord heeft in de samenleving grote gevoelens van angst en onveiligheid teweeggebracht en destabiliserend gewerkt.

De 27-jarige B., die een Palestina-sjaal om zijn hoofd had geknoopt, keek een aantal keren achterom naar de publieke tribune die vol zat met familie en vrienden van Van Gogh, politieagenten en vertegenwoordigers van justitie. De rechtbank had hem bevolen bij de uitspraak aanwezig te zijn. B. luisterde met opgeheven hoofd en knikte kort toen de rechtbank hem levenslang gaf.

De rechtbank stelde vast dat er wel aanwijzingen zijn dat B. niet alleen handelde, maar dat hard bewijs nog niet geleverd is. B. heeft een kennisgeving voor verdere vervolging gekregen voor lidmaatschap van een terroristische organisatie. De zaak tegen de Hofstadgroep – vandaag is de derde pro forma-zitting – zal waarschijnlijk dit najaar worden behandeld.

In de rechtszaal reageerden familie en vrienden van Van Gogh opgelucht. ‘Ik stuur je wel een kaartje’, zei de 14-jarige zoon van Van Gogh volgens producent Van de Westelaken toen B. langsliep. De agenten die betrokken waren bij B.’s arrestatie omhelsden elkaar. De rechtbank kende hun de claims voor immateriële schade zonder uitzondering toe.

De moeder van Van Gogh sprak in een interview met de Haagsche Courant van de ‘enige juiste straf'’. ‘Een heel logische straf: Mohammed B. heeft immers gezegd dat hij zo weer zou beginnen met moorden. Zo iemand kan je überhaupt al niet vrijlaten. ’

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam was tevreden met het vonnis, met name omdat de rechtbank het ‘terroristisch oogmerk’ bewezen acht. Het is niet de eerste veroordeling volgens de nieuwe terrorismewet, maar wel de eerste moord met terroristisch oogmerk. Toch overweegt het OM in hoger beroep te gaan omdat de eis om B. het kiesrecht te ontnemen niet is overgenomen. Advocaat Plasman zei dat het hem zou verrassen als zijn cliënt in hoger beroep wil gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden