Zwaardvisspiesjes

Vis - vooral verse vis -, schaal- en schelpdieren worden populairder. Vorig jaar is de omzet met 10 procent gestegen....

Henk Müller

Grote winnaars zijn, zo liet het Nederlands Visbureau weten, de supermarkten. Hoewel iets meer dan 60 procent van de vis nog bij de visboer wordt gekocht - met op nummer 1: de gezouten haring, nummer 2: de lekkerbek en op nummer 3: kabeljauwfilet - rukt de supermarkt op.

Bijna 58 procent van de klanten koopt daar de vis. Dat was een paar jaar geleden minder dan de helft. Gerookte zalm is daar het populairst, dan volgen mosselen en garnalen. De visklanten hebben doorgaans hogere inkomens. Bij de super zijn ze onder de vijftig met kinderen, bij de speciaalzaak kopen vooral 'oudere huishoudens zonder kinderen', aldus het visbureau.

Gemiddeld eten Nederlanders eens in de drie weken vis. Dat vindt het visbureau te weinig, dus binnenkort beginnen campagnes en komen er gratis receptenboekjes.

Vandaag Griekse zwaardvisspiesjes. Voor vier tot zes personen zijn nodig: ongeveer negenhonderd gram zwaardvis, een uitje, twee Spaanse pepertjes, zes eetlepels olijfolie, ruim anderhalve deciliter witte wijn, vier laurierblaadjes, twee groene paprika's, een citroen, wat olijfolie om te bestrijken en wat kleine takjes rozemarijn.

Snijdt de citroen in partjes. Maak in een grote glazen schaal een marinade van de olijfolie, de wijn en de rozemarijn (haal eerst de naaldachtige blaadjes eraf en kneus de blaadjes met een deegroller). Houdt eventueel wat takjes over ter garnering. Pel de ui en snijdt hem in vieren, halveer de pepertjes in de lengte, verwijder de zaadjes en snij het vruchtvlees klein. Doe ui en de pepertjes samen met de laurierblaadjes bij de marinade.

Snijdt de vis in blokjes van drieënhalve centimeter en leg de vis in de marinade. Dek de schaal af en laat het geheel een paar uur in de koelkast staan. Af en toe omscheppen. Week vier of zes sateprikkers in koud water. Maak de paprika's schoon, verwijder de zaadlijsten, verdeel het vruchtvlees in blokjes. Haal de stukjes vis uit de marinade en prik ze, afgewisseld met stukjes paprika en eventueel een laurierblaadje, op de stokjes.

Doe aan het einde van elk stokje een partje citroen. Bestrijk de spiesjes met de rest van de marinade en grilleer ze in tien à vijftien minuten gaar. Draai ze regelmatig om en bestrijk ze dan met wat olijfolie zodat ze niet uitdrogen. Garneer de spiesjes met wat takjes rozemarijn en geef er bijvoorbeeld gebakken aardappelen en een salade bij.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden