Zwaardere stresstest banken

De Europese stresstest die de vier grootste Nederlandse banken dit jaar moeten ondergaan, toetst onder andere of zij bestand zijn tegen een huizenprijsdaling van nog eens 21 procent in de komende drie jaar.

AMSTERDAM - De Europese Banken Autoriteit (EBA), nog even de belangrijkste Europese bankentoezichthouder, heeft dat dinsdag bekendgemaakt. De test moet duidelijk maken of de 128 grootste banken in de Europese Unie een nieuwe zware economische crisis kunnen overleven. Banken die zakken voor de test moeten zo snel mogelijk hun vermogensreserves aanvullen. Dat kan bijvoorbeeld door aandelen of obligaties uit te geven, of door bedrijfsonderdelen en andere bezittingen af te stoten.


De EBA voert de stresstest vanaf eind mei uit samen met de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB wordt eind dit jaar de hoofdopzichter van de grote Europese banken.


De Nederlandse examinanten zijn ING, Rabobank, ABN Amro en SNS Reaal. De EBA heeft voor elk EU-land een apart crisisscenario ontwikkeld dat inhaakt op de nationale economische kwetsbaarheden. De Nederlandse variant van het economisch Armageddon voorziet niet alleen een verdere grote daling van huizenprijzen, maar heeft meer ellende in petto. Zo dalen de prijzen van commercieel vastgoed volgens de EBA in het allerergste geval met nog eens 15 procent, gaat de werkloosheid met nog eens 9,4 procent omhoog en krimpt de economie 5,4 procent in de komende drie jaar. Dat alles afgezet tegen de recentste economische basisramingen van de Europese Commissie. De EBA publiceert de testresultaten eind oktober.


Het is al de derde keer dat de Europese banken een stresstest moeten ondergaan. Op de vorige twee kwam achteraf veel kritiek omdat een aantal banken die daarvoor glansrijk waren geslaagd later alsnog staatssteun kregen of zelfs genationaliseerd moesten worden (bijvoorbeeld Dexia en SNS Reaal). De logische conclusie was dat de stresstests te makkelijk waren geweest.


Deze nieuwe test is nodig vanwege de aanstaande Europese bankenunie. Omdat Europese banken elkaar straks financieel moeten bijstaan als ze in de problemen komen, moet er eerst schoon schip worden gemaakt. Dat moet voorkomen dat zwakke banken (en hun overheden) hun problemen verbergen totdat de bankenunie een feit is, om daarna de hand op te houden bij hun Europese branchegenoten. In de aanloop naar de stresstest voert de ECB daarom ook een balansonderzoek uit bij alle 128 banken.


De Nederlandsche Bank (DNB) kondigde dinsdag aan dat zij de Grote Nederlandse Vier extra hoge vermogenseisen oplegt, die de Europese regelgeving te boven gaan. Dat Nederland zijn banken tot hogere buffers zou verplichten dan het Europese minimum was al langer bekend. De Tweede Kamer heeft net een wet aangenomen die dit regelt. DNB meldt nu dat ING, Rabobank en ABN Amro alle drie hun reserves met 3 procent bovenop het Europese minimum moeten ophogen. Het wat kleinere SNS Reaal moet 1 procent extra vermogen aantrekken. De banken krijgen daar tot 2019 de tijd voor. Volgens DNB is dit nodig omdat de Nederlandse banken relatief groot zijn in verhouding tot de Nederlandse economie.


De Nederlandse Vereniging van Banken schatte gisteren dat de Nederlandse banken in totaal ongeveer 4,5 miljard euro zullen moeten bijdragen aan het Europese resolutiefonds, de stroppenpot van de bankenunie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden