Zwaardere straffen op terrorisme

Er komen zwaardere straffen voor misdrijven die met een terroristisch oogmerk zijn gepleegd. De strafmaxima voor dergelijke delicten worden anderhalf maal zo hoog....

Dit staat in een wetsvoorstel van minister Korthals van Justitie. Zware mishandeling (nu acht jaar) kan in de toekomst met twaalf jaar cel worden bestraft, als sprake is van terroristische bedoelingen. Op valsheid in geschrifte (zoals het vervalsen van paspoorten) komt in zo'n geval negen jaar cel te staan in plaats van zes.

Doodslag (waarop nu vijftien jaar staat) en moord (twintig jaar of levenslang) vallen ook onder de nieuwe wet. In deze gevallen blijft echter het absolute strafmaximum van twintig jaar cel of levenslang van kracht.

Met de Wet terroristische misdrijven wordt een hiaat in het Nederlands strafrecht gedicht. Daarin komt geen aparte strafbaarstelling van terrorisme voor.

Korthals geeft hiermee gehoor aan een besluit van de Europese Unie om terrorisme na de aanslagen van 11 september strenger te gaan straffen. Hij wilde de wet zo snel mogelijk gereed hebben. Vrijdag zal het kabinet naar verwachting ermee instemmen.

Voor de definitie van 'terroristisch oogmerk' grijpt de wet terug op een recent besluit van de Europese Unie. Daaronder vallen misdrijven die ten doel hebben de bevolking vrees aan te jagen, een overheid of internationale organisatie te chanteren, of de economische, politieke of sociale structuren van een land te destabliseren of te vernietigen.

Ook het deelnemen of leiding geven aan een terroristische organisatie wordt in de wet strafbaar gesteld. Daarop komen straffen te staan van maximaal acht respectievelijk vijftien jaar. Tot nu toe maakte de rechter hiervoor gebruik van een wet die deelname aan criminele organisaties verbiedt. Hierop staan straffen van zes respectievelijk acht jaar gevangenis.

De bewindsman is overigens niet van plan een lijst op te stellen van verboden terroristische organisaties, zoals de Verenigde Staten en sommige Europese landen die kennen.

Criterium blijft het plegen van strafbare feiten. Een in Turkije verboden organisatie als de PKK kan daardoor in Nederland actief blijven, zolang haar leden zich aan de wet houden.

De Europese Unie kon het de afgelopen weken niet eens worden over het opstellen van een gemeenschappelijke lijst van terroristische organisaties. Wel werd een akkoord gesloten over het Europese arrestatiebevel dat in 2003 van kracht wordt. Dit maakt onder meer de onderlinge uitlevering van terroristen eenvoudiger.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden