Zwaar offer in Uruzgan

Opnieuw heeft Nederland in Afghanistan een zwaar offer gebracht. Twee militairen kwamen vrijdagochtend om het leven toen hun voertuig in de provincie Uruzgan op een bermbom reed....

Nieuwe doden kunnen in deze fase van de NAVO-aanwezigheid in Afghanistan geen reden zijn de missie te heroverwegen. Dat zou een handreiking zijn aan de Taliban, die ook voor deze aanslag de verantwoordelijkheid hebben opgeëist. Bij het besluit tot verlenging van de missie tot 2010 heeft het kabinet bovendien nadrukkelijk gewezen op de grote risico’s. Wel zijn de nieuwe doden een schril bewijs dat er nog een lange weg te gaan is om de belangrijkste doelen van de missie – de Taliban terugdringen en grotere veiligheid creëren voor de Afghaanse bevolking – te verwezenlijken.

Ook in dit geval is een gedegen onderzoek naar de toedracht nodig. Wat was de noodzaak van de meerdaagse operatie waarvan de militairen terugkeerden? Werden alle veiligheidsvoorschriften in acht genomen? Het zoveel als mogelijk in de openbaarheid brengen van zulke informatie is belangrijk om het toch al wankele draagvlak voor de missie onder de Nederlandse bevolking op een aanvaardbaar peil te houden. Openlijke solidariteit van de NAVO-partners is al evenzeer van belang. Het is cruciaal dat de lasten binnen de ISAF-troepenmacht gelijk worden verdeeld, ook in de gevaarlijke gebieden.

Extra wrang is dat een van de slachtoffers de zoon is van generaal Van Uhm, sinds donderdag de Commandant der Strijdkrachten. Het contrast met de feestelijke bevelsoverdracht een dag tevoren had niet groter kunnen zijn, zei Defensie-minister Van Middelkoop vrijdag. De generaal krijgt uiteraard de gelegenheid zich in eigen kring te concentreren op het drama. Daarna zal hij moeten afwegen of hij onder deze omstandigheden optimaal kan functioneren als hoogste adviseur van de minister, op een dossier dat het kabinet nog veel hoofdbrekens zal kosten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.