Zwaar medicijn voor huisartsen

Kartelpolitie NMa doet wat minister Els Borst van Volksgezondheid al jarenlang nalaat: de gezondheidszorg eens een ferme schop onder de kont geven....

De Nederlandse Mededingingsautoriteit maakte donderdag bekend dat huisartsen voortaan zelf met verzekeraars moeten onderhandelen over hun vergoedingen. Tot op heden sloot de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) exclusieve contracten met de verzekeraars. Dat is verboden, zegt de NMa. Dus moeten huisartsen voortaan zelf hun vergoedingen bedingen.

Zo gaat dat in de vrije markt. Supermarkten moeten van de NMa het melkdubbeltje terugdraaien omdat de prijsverhoging een verboden kartelafspraak is. Oliemaatschappijen moeten meewerken aan een onderzoek naar de hoogte van de benzineprijs. En de medici dienen hun voorkeurspositie los te laten.

Brancheorganisatie LHV reageerde uiteraard verbolgen op het besluit van de NMa. Zij vindt de conclusies van de kartelwaakhond 'bizar'. Ze wijst er op dat concurrentie de 'zorgvuldig opgebouwde huisartsenzorg in ons land' bedreigt.

De bezwaren klinken NMa-baas A. Kist bekend in de oren. Want elke keer als hij een professionele beroepsgroep tot de orde roept, wijzen de gedupeerden op de belangen van de consument.

Zo waren er de protesterende makelaars. De huizenbemiddelaars vinden dat ze consumenten tegen zichzelf in bescherming moeten nemen. De georganiseerde makelaars hanteerden jarenlang hetzelfde tarief. Pas na ingrijpen van de overheid mochten huizenkopers met makelaars onderhandelen over het tarief.

De notarissen klaagden ook. De opstellers van testamenten en hypotheekaktes zeggen het beste voor te hebben met de burger. Een uniform tarief zou daarom gerechtvaardigd zijn. Voor consumenten was er geen keuze, tot de overheid ingreep.

De huisartsen wijzen evenzeer op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Gevoelsmatig lijken ze daarmee een punt te hebben. De vuile wetten van de vrije markt mogen de steriele gezondheidszorg niet bezoedelen, vinden de medici. Angst voor kwaliteitsverlies is voor minister Borst tot dusver een belangrijke reden geweest de sector met rust te laten.

De NMa dwingt huisartsen zich als ondernemers op te stellen. De autoriteit kan daarbij wijzen op goede ervaringen bij fysiotherapeuten en psychologen. Die werden al eerder gedwongen te onderhandelen over tarieven. Dat leidde niet tot ongelukken.

Voor huisartsen wacht nu ook een toekomst met concurrentie. Het is een medicijn dat de patiënt zelf niet zou hebben voorgeschreven. Maar de artsen zullen er aan moeten wennen dat andere professionals dit keer beter weten wat goed voor hen is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden