Zwaar én vederlicht

BEREND JAN BOCKTING

Persepolis

De verfilming van het succesvolle, vierdelige literaire stripverhaal Persepolis (2000-2003), waarin de Iraanse Marjane Satrapi bij wijze van zelfonderzoek tegen de achtergrond van de Iraanse Revolutie haar jeugd optekende, moest en zou een animatiefilm worden. Alleen zo kon haar verhaal over een opgroeiend meisje dat zich afzet tegen tradities en religieus extremisme zijn universele karakter behouden. Het laatste dat Satrapi wilde, was de verfilming van een derdewereldverhaal over mensen in een vreemd land, zei ze. Die aanpak leverde een fenomenale film op. Met eenvoudige tekeningen verpakte Satrapi haar herinneringen in korte, snappy scènes, waarbij ze de balans vindt tussen zwaar drama en vederlichte humor. De Iraanse Farabistichting, gelieerd aan het ministerie van Cultuur, was minder gecharmeerd. De organisatie liet in een brief van haar afkeuring blijken. Tot sancties leidde dat overigens niet: een jaar later werd de film alsnog in Teheran vertoond.

(Marjane Satrapi en Vincent Paronnaud, 2008)

Nederland 2, 0.05-1.35 uur.

The Simpsons Movie

(David Silverman, 2007) Na achttien tv-seizoenen verscheen in 2007 eindelijk de film over de gele familie met ogen als pingpongballen. Met net als in de serie vele verwijzingen naar de actualiteit en politiek (Arnold Schwarzenegger is inmiddels opgeklommen tot president), en evenzo vele hommages en nepreclames (voor Fox, het Amerikaanse netwerk dat The Simpsons op tv uitzendt). Film combineert een lange verhaallijn (over het Simpsonsdorp dat van de ondergang moet worden gered) met de bekende ingrediënten uit de tv-serie, het kleine leed van de gezinsleden. En gelukkig bleef de archaïsche tekenstijl gehandhaafd.

RTL 5, 20.30-22.10 uur.

The Insider

(Michael Mann, 1999) Grote tabaksproducenten wisten al jaren alles over het gevaar van hun koopwaar, maar hielden tot ver in de jaren negentig vol dat van een verslavende werking geen sprake was. Deze op ware gebeurtenissen gebaseerde thriller - het scenario volgt een reportage van het tijdschrift Vanity Fair- laat zien hoe moeilijk het was de feiten te achterhalen. Een onderzoeksjournalist (Al Pacino) komt in contact met een oud-medewerker van Brown & Williamson (Russell Crowe), een van de grootste tabaksbedrijven van Amerika. Die heeft ontdekt hoe de tabaksindustrie de hoeveelheden nicotine in sigaretten manipuleert. Bedreigingen en de angst voor rechtszaken maken dat Pacino's actualiteitenprogramma door de leiding wordt gecensureerd. The Insider, met zeven Oscars rijkelijk beloond, is een bijzonder doortimmerd relaas over de bijkans onzichtbare, allesbepalende macht van grote coöperaties.

Eén, 23.30-2.00 uur.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden