Zwaagwesteinde roept luid: ‘Dna! Dna! Dna!’

Tweede-Kamerlid Hilbrand Nawijn probeert een doorbraak te forceren in de zaak van Marianne Vaatstra. Hij verwoordt de twijfel van velen....

‘Dna! Dna!’, roept een boze menigte wanneer hoofdofficier Den Hollander woensdag voor het gerechtsgebouw in Leeuwarden een petitie van Tweede-Kamerlid Hilbrand Nawijn in ontvangst neemt. In de petitie wordt opgeroepen snel te beginnen met een grootschalig dna-onderzoek, om zo de moord op Marianne Vaatstra op te lossen.

Zo’n zeven jaar geleden werd Marianne Vaatstra (16) door haar vader in een weiland nabij hun woonplaats Zwaagwesteinde gevonden. Ze was misbruikt en daarna om het leven gebracht. Jarenlang werd er onderzoek gedaan. Diverse verdachten werden aangehouden (zie kader), maar de dader bleef onvindbaar. De politie stopte met het onderzoek. Zeer tegen de zin in van de vader van Marianne, die vindt dat er broddelwerk is geleverd. En hij is niet de enige.

‘Wij willen dna!’

Ongeveer zestig familieleden en bewoners uit Zwaagwesteinde hebben zich woensdag bij het Leeuwarder gerechtshof verzameld. Ze zitten vol vragen en vol wantrouwen. Vooral over het Openbaar Ministerie. In Hilbrand Nawijn hebben ze de man gevonden die hun onrustgevoelens verwoordt. Wanneer hij verschijnt, stijgt een gejuich op. In zijn gevolg is ook vader Bauke Vaatstra.

‘De dader is een gevaar voor vele mensen in Friesland’, zegt Nawijn. En hij wil er alles aan doen om de dader op te sporen.

‘Wij willen dna’, roept de menigte. Een paar toeschouwers rennen naar voren om de overhandiging van de petitie te fotograferen. Hoofdofficier Den Hollander: ‘Ik beschouw deze petitie als een uitdrukking van de wens die we met z’n allen delen: het oplossen van de moord.’

De hoofdofficier, het Kamerlid, zijn woordvoerder en de vader verdwijnen daarna in het gerechtsgebouw. De menigte lost op. Er volgt een ‘uitvoerig gesprek’. Na afloop zegt officier Den Hollander dat hij geen grootschalig dna-onderzoek wil. ‘De kans dat zo’n onderzoek wat oplevert, is klein. Het zou zich richten op de weigeraars. De kans is groot dat de dader niet meewerkt.’

Over het onderzoek dat het ‘Team Nawijn’ heeft gedaan, zegt de officier dat die geen nieuwe feiten heeft opgeleverd. Hij belooft de informatie te onderzoeken als Nawijn die aan de politie overhandigt.

In de namiddag in een café laat Nawijn weten dat hij ontevreden is. Vader Bauke voelt zich ‘leeg’. ‘Ik heb alles eruit gespuwd. Dat lucht op.’ Hij hoopt dat een nieuwe hoofdofficier in het najaar alsnog groen licht geeft voor het dna-onderzoek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden