Zuur

Geheel terecht stelt dappere provo Schimmelpennink in uw achtergrondverhaal (30 december) over de bestuurlijke darkrooms van stadsdeel Centrum niet alleen het dagelijks bestuur maar ook het functioneren van zijn eigen fractie aan de kaak....

En dat Van der Stoel de deelraad keer op keer voor voldongen feiten stelt, niet antwoordt op gestelde vragen maar wel op niet gestelde vragen, en elk alternatief stelselmatig afwijst is al erg genoeg. Maar dat de PvdA-fractie zich laat chanteren en zich daarmee uitlevert aan een door VVD en D66 gedomineerd bestuur, is tenenkrommend.

Dat de deelraad in november koos voor buurtbeheer, meer geld voor welzijn en cultuur, interactief beleid, maatwerk rond de horeca en extra afvalbakken is helemaal niet raar. Het zijn zaken waar de deelraad zich sterk voor maakt, als opdrachtgever van het bestuur. Dat de meeste aanpassingen kwamen uit de GroenLinksnota 'Hoe het Ook kan in 2005' werd niet vermeld, maar kan wel eens cruciaal geweest zijn voor het verdere verloop. Elk bestuurlijk dualisme wordt door Van der Stoel c.s. immers opgevat als een aanval op de coalitie, en discreet doch systematisch de nek omgedraaid.

De PvdA heeft haar steun aan GroenLinks dan ook duur moeten betalen, en in december alles weer ingeslikt. Uit protest tegen deze beschamende vertoning van de coalitie is de voltallige oppositie tijdens de laatste vergadering opgestapt. Om het vertrouwen in het stadsdeel bij de bewoners, ondernemers en bezoekers niet verder te beschadigen zou het bestuur er goed aan doen het laatste jaar met meer openheid en in nauwere samenwerking met de deelraad zijn beste beentje voor te zetten. Te beginnen door beter te luisteren dan beter te weten, en door - transparant, democratisch en integer - niet slechts met de mond te belijden. Gebeurt dat niet, dan valt te voorspellen dat de kiezer zich in 2006 met dit bestuur wel raad zal weten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden