Zuurstokroze springveertjes uit VS zijn klasse apart op WK turnen

ANTWERPEN - Ze hadden de traditionele hardrode turnpakjes met veel glitter thuisgelaten en ook het marineblauw was in de kast gebleven. De twee Amerikaanse favorieten voor de wereldtitel allround, Simone Biles en Kyla Ross, vlinderden vrijdagavond in zuurstokroze outfits langs de vier soms zo weerbarstige toestellen.


Biles, een 16-jarige springveer die zich dit jaar plotseling aan het front heeft gemeld, was als verwacht de beste van de roze panters. Zij veroverde het wereldkampioenschap op de meerkamp met royale voorsprong op haar landgenote Ross. Het was het zoveelste bewijs van de Amerikaanse suprematie in de vrouwentak van het mondiale turnen.


Na 2005, het jaar van de wereldtitel van Chelsie Memmell in Melbourne, volgden nog eens vier mondiale successen voor de aerobicmeisjes uit de Verenigde Staten. Het waren Shawn Johnson, Bridget Sloan, Jordyn Wieber en vrijdag Simone Biles. Alleen in 2010, in Rotterdam, brak een Russin, Aliya Moestafina, naar oude gewoonte met de Amerikaanse heerschappij.


Voor de onderstreping van de nieuwe superioriteit past het ook de olympische successen van 2004, 2008 en 2012 in kaart te brengen. In Athene werd Carly Patterson olympisch kampioen allround. Bij de volgende olympische toernooien waren dat Nastia Liukin, de lange dochter van de geëmigreerde Russische grootheid Valeri, en Gabby Douglas, de eerste negroïde kampioene van dat niveau. De laatste voerde ook het Amerikaanse team aan dat na meerdere mislukkingen het goud van de landenwedstrijd greep.


De vrouw achter al die successen marcheert in België als een maarschalk achter haar team. Zij heet Marta Karolyi en ze is ver voorbij haar pensioen: 71. Zij is de echtgenote van Bela Karolyi, de man die roem vergaarde als de harde coach van de Roemeense Nadia Comaneci, met haar perfecte tienen de sensatie van de Spelen van Montreal 1976.


De Karolyi's vluchtten in 1981 naar de VS, waar zij in Houston een gymnastiekranch opzetten. Bela was de bullebak, Marta de technisch onderlegde trainster en choreografe op de achtergrond. In 2001 werd Bela Karolyi na veel protesten wegens zijn verleden van rigide en ruwe bonk aan de kant gezet als teamcoördinator van de Amerikaanse vrouwenploeg. Marta was zijn onverwachte opvolger. Het bleek een gouden greep.


Biles zei in de aanloop van de WK-finale dat zij nog banger van Marta was dan voor de juryleden in de zaal. Dat had meer met ontzag voor de hang naar discipline van La Karolyi te maken dan met vrees voor een harde hand. De voormalige Roemeense waakt over haar pupillen en ziet alles.


Vorig jaar veroverde ze met haar scherpe oog olympische brons voor Alexandra Raisman op balk. Die was eentiende te laag gewaardeerd voor de jury. Karolyi diende een protest in, waarna de Roemeense Catalina Ponor een positie zakte ten faveure van de Amerikaanse turnster.


Die dame kwam vrijdag na een sabbatical in Antwerpen vertellen dat zij bij haar intrede in de Hall-of-Fame Marta Karolyi op de eerste rij had zien huilen en toen had besloten terug te keren in de turnzaal. 'Ik heb van mijn tweede tot mijn achttiende doorgebracht in die hal. Ik had dat jaar van rust echt even nodig', sprak Raisman die vorig jaar in Londen olympisch kampioen op vloer werd.


Daarna vertelde ze van haar nervositeit op zo'n avond van de WK-finale. Raisman had niet nerveus hoeven te zijn. Haar twee koele landgenotes overheersten in een zeldzaam vertoon van concentratie de finale alsof het een clubwedstrijd was. Biles leidde na sprong en brug, Ross nam het over met een flonkerende voorstelling op balk. De vloer besliste over de eindklassering. Die was in het voordeel van de kwikzilveren Biles.


De Nederlandse Noël van Klaveren viel in het Amerikaanse geweld totaal weg. Ze stapte naar de grond bij de brugoefening, ze viel van de balk en eindigde op de 20ste plaats.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden