Zuurgraad

Elke maand verkent de Volkskrant een plek in de samenleving van binnenuit. Deze maand: de wietkwekerij...

Nell Westerlaken

Het is hommeles op de plantage. Toen kweker Tys met vakantiewas en Regina de zorg van de hennepplanten overnam, is er ietsfout gegaan in 'de tuin'. De biologe trok een paar planten uitde bakken om het wortelstelsel te controleren. Mooi beworteldwaren ze. Tot zover alles in orde.

Maar toen besloot Regina een irrigatiebeurt over te slaanzodat de groene vrienden de volgende dag des te gulziger zoudendrinken, een waterbeurt met voeding. Ze deed te veel groeimiddelin het waterreservoir. De pH- en de EC-waarde raakten uit balansen nu, in de vierde week van de groei, zijn de blaadjes watomgekruld.

Daarom hangt er onweer onder de felle lampen. Tys moppert.'Dat is dan biologe.' Hij legt zijn invalster nogmaals de werkinguit van de pH- en de EC-metertjes. En of ze wel weet dat elkeplant afzonderlijk straks heel veel geld waard is. Bloemkolenkweken is makkelijker. Maar die doen ook geen zestig euro hetstuk.

De pH-waarde is de zuurgraad van het water. De hoogte van depH-waarde bepaalt in welke mate de plant groeistoffen kanopnemen. EC staat voor electrical conductivity ofwel de maat voorde hoeveelheid toegediende voeding. Die hoeveelheid moet zoetjesaan worden opgevoerd tijdens de groeicyclus. Net als bij eenbaby: hoe groter hij wordt, hoe meer voeding hij moet hebben. Eenkwekerij heet in het Engels niet voor niks een nursery, bromtTys. Krijgt de plant te veel dan gaan de blaadjes omkrullen. Deprofessionele hennepkweek is een bezigheid voor gevorderden.

Tys kijkt nog eens op de EC-meter. De batterijen zijn leeg.

Nell Westerlaken

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden