Zuur voor de Kamerleden; zij moeten terugkomen van vakantie

Nu het parlement morgen in plenaire samenstelling bij elkaar komt, moeten veel Kamerleden verplicht - drie weken voor het einde van het reces - terugkeren van van vakantie.

null Beeld null

Vooral voor de leden van de gedoogcoalitie is dat zuur. Veel Kamerleden van VVD, CDA en PVV waren vorige zomer hard bezig met de formatie van de minderheidscoalitie en konden niet op vakantie. 'Tuurlijk is dat vervelend', zegt Willibrord van Beek van de VVD. 'Voor sommigen was de vakantie net begonnen en nu moeten ze weer terug. Maar het hoort erbij. En het is gelukt.'

De telefoonrekeningen van de chief whips, de regelaars die zijn aangewezen om dergelijke dingen te coördineren, bereiken dezer dagen recordhoogten.

Ook de PVV zal morgen compleet zijn, zegt Fleur Agema. 'Tsja, de plicht roept.' Bij het CDA was de situatie maandag nog enigszins onduidelijk. Christendemocratische duvelstoejager Eddy van Hijum zit zelf op de Antillen en probeert daarvandaan de troepen te verzamelen.

Dat lukt niet helemaal, weten ze bij GroenLinks. Vier van de tien GroenLinks-Kamerleden zijn te ver weg om terug te komen, zegt een woordvoerster. 'Maar we gaan pairen met het CDA, want die missen er ook een paar.' De bedoeling van 'pairen' is dat in kwesties waarbij twee kampen tegenover elkaar staan, het ene kamp mensen bewust achterhoudt om eventuele zieken of afwezigen in het andere kamp te compenseren.

De enige complicatie is dat in de huidige minderheidsconstructie onoverzichtelijk is hoe de kampen liggen. Op het punt van de noodhulp aan andere EU-partners is gedoogpartner PVV juist de felste tegenstander van de regering. Wilders cs hebben zich weliswaar vastgelegd om geen moties van wantrouwen tegen het kabinet te steunen. Ook zullen ze zich wel afzijdig houden zolang het debat gaat over de communicatie van Rutte over het noodpakket. Maar de vrees aan coalitiezijde is dat de discussie een andere wending krijgt.

Het risico van een motie van treurnis is niet denkbeeldig. De oppositie windt zich nogal op over Ruttes bewering dat de banken de helft van de miljardengaranties leveren. Daarover zijn moties denkbaar waar ook de PVV moeilijk onderuit kan komen. Bijvoorbeeld de PvdA zou Wilders en de zijnen met het grootste plezier in een positie brengen waarbij de PVV moet kiezen tussen gezichtsverlies of het schofferen van premier Rutte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden