ZUS, oftewel de eerste 'glopinie' ter wereld

Damestijdschrift ZUS is een opinieblad in glossyvorm. Voor dames met zelfspot en humor.

Paul Onkenhout
'Stoer, op zoek naar humor met inhoud, doorbijten met lippenstift op, in krijtstreep met gympen.' Beeld
'Stoer, op zoek naar humor met inhoud, doorbijten met lippenstift op, in krijtstreep met gympen.'Beeld

En daar is ZUS, oftewel de eerste 'glopinie' ter wereld. De g en de l staan voor glossy, niet voor glamour, hoewel dat ook een ingrediënt is van het nieuwe tijdschrift dat woensdag in Amsterdam werd gepresenteerd. Een opinieblad dus in glossyvorm, uitgegeven door HP/De Tijd. ZUS is voor vrouwen, maar niet voor allemaal. Hoofdredacteur (en bedenkster) Marianne Verhoeven geeft in het voorwoord nauwkeurig de formule aan.

'Stoer, op zoek naar humor met inhoud, doorbijten met lippenstift op, in krijtstreep met gympen.' Ook: 'ZUS zeikt niet. ZUS is volwassen, en nog steeds speels.' Ook is ZUS alles wat vrouwen raakt, intrigeert, verrast en aan het lachen maakt.' Wat verder opvalt: de zelfspot, een absolute voorwaarde in dit genre, ontbreekt goddank niet.

In het eerste nummer buigt psychiater Bram Bakker zich over de vraag waarom tweemaal zo veel vrouwen als mannen zich melden in de praktijk van een psychiater, psycholoog of therapeut. De kop geeft al aan welke kant het op gaat: 'Gewoon niet zeiken!'

Bakker realiseert zich dat hij zich op behoorlijk glas ijs begeeft en verklaart daarom haastig dat hij vrouwen geweldig vindt. 'Zonder vrouwen zijn wij mannen weinig waard.' Maar, schrijft hij, dan moeten ze er wel voor zorgen dat ze mee kunnen blijven doen en niet in de klaagmodus schieten als het eventjes heel druk is.'

In een interview geeft ook de minister van Infrastructuur en Milieu, Melanie Schultz van Haegen, een advies. Haar werk noemt ze slopend. Rust in je hoofd is belangrijk, slaap ook. Verder: 'Krachttraining, cardio en af en toe een lesje yoga.' In de toptien van vrouwen in de politiek moet de minister genoegen nemen met een vijfde plaats. Jeanine Hennis-Plasschaert, Khadija Arib, Edith Schippers en Stientje van Veldhoven gaan haar voor.

ZUS is óók een vehikel van een film, Soof 2, zo blijkt. De film gaat volgende week in première. Hoofdrolspeelster Lies Visschedijk staat op de cover en wordt geïnterviewd door HP/De Tijd-hoofdredacteur Tom Kellerhuis. Ook Dan Karaty, Jim Cole in Soof 2, komt aan het woord. In de rubriek 'M'n ZUS' praat Anneke Blok, in de film de moeder van Soof, met haar zus en verderop worden drie acteurs uit Soof 2 geïnterviewd. Dat had wel wat minder gekund.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden