Zullen we neuken, vraagt oma

Twee auteurs die allebei debuteerden in het tijdschrift Tirade brengen nu hun eerste verhalen-bundel uit: Gilles van der Loo en Sander Kollaard. Proza met de cadans van de lome boemel; de ene in de trant van Voskuil, de ander is wilder.

Twee debutanten, twee maal een verhalenbundel. Gilles van der Loo (1973) bracht zijn verhalen bijeen onder de titel Hier sneeuwt het nooit. Sander Kollaard (1961) ontleende zijn titel aan de bestaande advertentietekst van een medium: Onmiddellijke terugkeer van uw geliefde.

Wat in beide bundels opvalt is de typische Van Oorschot-stijl; ingedikt, met aandacht voor minieme details. Traag soms, een enkele keer mak, en zo nu en dan plechtig. Zo noemt Kollaard de maan 'de trouwste gezel die men zich kan wensen.' En zien we in de verhalen van Van der Loo de kleinste finesse in de overpeinzingen van zijn personages. In dit proza heerst de cadans van de lome boemel.

Inhoudelijk laat vooral Kollaard zich zien als een stamverwant van J.J. Voskuil en diens literaire nazaat Detlev van Heest.

Onmiddellijke terugkeer van uw geliefde leest als een biografie in verhalen. We volgen het alter ego van de schrijver, Erik van Duijn, vanaf zijn kindertijd in de jaren zestig. Een pienter knaapje, gevoelig, iemand die sterk observeert. Hij vertelt over de maanlanding, een dagje naar zee. Later gaat het over Eriks belevenissen als student. In het titelverhaal lezen we hoe hij bij toeval de advertentie vindt waarop een helderziende zijn diensten aanbiedt. Kollaard nam het briefje op in de bundel, als een objet trouvé.

Een huwelijk, een miskraam, een scheiding. Op de laatste pagina's mijmert hij over zijn dood: 'Hoe wil ik dat de mensen zich mij herinneren? Wat hier telt is mijn identiteit.'

Dan Van der Loo, die zijn bundel opent met 'Het bezoek', een verhaal over een echtpaar op leeftijd. Hun zoon is overleden, hun schoondochter en de kleinkinderen zullen weldra arriveren voor bezoek. Eerst wil oma dat opa heur haar knipt. Daarna vraagt ze: 'Zullen we neuken?' Op de keukentafel hebben de twee seks. Heeft Van der Loo een taboe te pakken? In ieder geval voor de duur van een alinea.

Een vergelijkbaar schokeffect beoogt hij in 'Beloof me dat het altijd zo zal blijven'. Hierin wisselt de schrijver lieflijke scènes rond een jong gezin af met huiveringwekkende - waarin een boerin gemarteld wordt door rebellen. Maar de bouw van dit verhaal is zo gewild geconstrueerd dat het effect uitblijft. Dat geldt voor meer verhalen: het idee is wild, maar de uitvoering krampachtig. Van der Loo is dikwijls uit op het verbond met zijn lezers. Zo is een half woord genoeg om te weten wat er gebeurd is als een meisje in een vreemde kamer ontwaakt en haar slipje terugvindt aan de arm van de pick up.

Toch wordt Van der Loo niet diep onthutsend. In plaats daarvan levert hij een vlijtig doorwerkte bundel.

Sander Kollaard: Onmiddellijke terugkeer van uw geliefde.

Van Oorschot; 168 pagina's; € 17,50.

ISBN 9789028241893.

Gilles van der Loo: Hier sneeuwt het nooit.

Van Oorschot; 211 pagina's; € 17,50.

ISBN 9789028241879.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden