Zulke praal past de goden niet

AMSTERDAM - 'Dames en heren, ik zie u al kijken, wat doet deze neger hier?', opende cabaretier Jörgen Raymann dinsdagavond het Boekenbal, de ouverture van de 76e Boekenweek. 'Maar als een Iraniër - Kader Abdolah - het boekenweekgeschenk kan schrijven, dan kan een Surinamer het Boekenbal openen.'


Het bal was vooral een eerbetoon aan de Grote Drie. Voor het eerst moesten de gasten het doen zonder de laatste representant op aarde van de Grote Drie, Harry Mulisch, jarenlang de facto de gastheer van het Boekenbal. Een opvolgingscrisis stort staten niet zelden in chaos, maar daar had de republiek der letteren weinig last van. Ook in het jaar 84 na Mulisch gingen de balgangers onbezorgd de feestnacht in.


Eerst was er tijd voor de campy splendeur van de rode loper.


'Zulke praal past de goden, niet mij', zegt Agamemnon in de gelijknamige tragedie van Aischylos, als de femme fatale Klytaimnestra de rode loper voor hem laat uitrollen. Zo bescheiden waren de schrijvers dinsdag niet. Maar de gêne droop er vanaf toen ze onder fotogeflits over de lap vloerbedekking paradeerden die normaal is voorbehouden aan de hakken van soapsterren en fotomodellen. Gelukkig voor de meesten waren de camera's van RTL Boulevard en SBS 6 vooral op zoek naar bekende koppen - Kluun, Connie Palmen, Bart Chabot. De 101-jarige Hans Keilson (met rollator) mocht doorlopen.


Stijlicoon van het Boekenbal was Kader Abdolah, schrijver van het Boekenweekgeschenk De Kraai. Ter ere van Abdolah droegen vele gasten - mannen en vrouwen - een borstelige nepsnor.


Onder een raggend allegro van strijkers en koperblazers begon het theaterprogramma. Zanger Bob Fosko raspte het gedicht Alleen van Gerard Reve over muziek van het Kollectief Roest en Wrakhout : 'Een vis die door het water schuift, een vogel die door de lucht heen stuift, en ik hier in mijn boot'. Zangers Tjeerd Bomhof (Voicst) en Ellen ten Damme verklankten gedichten van Hermans en Mulisch.


'Wie zijn de nieuwe grote drie?', vroeg Jörgen Raymann het publiek. 'Grunberg', riep iemand. 'Kluunberg?', grapte Raymann. De organisatie had alvast een jeugdige Kleine Vier geselecteerd: Gustaaf Peek, Ernest van der Kwast, Christiaan Weijts en Esther Gerritsen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden