Zulke filmopnamen in deze gemeente, ‘dat hoort niet’

‘Een fictief verhaal dat dient ter vermaak en dat geld moet opbrengen is hier een gevoelige kwestie.’..

Van onze verslaggeefster Sjoukje Budde

Acteurs Barry Atsma en Sylvia Hoeks, regisseur Ben Sombogaart, een decor dat de sfeer van de jaren vijftig uitademt, filmlampen en een regenmachine; het Zeeuwse dorp Stavenisse (gemeente Tholen) wordt in de nacht van 10 op 11 oktober omgetoverd tot filmset voor de nieuwe Nederlandse film De Storm. Maar nu al staat het dorpje op zijn kop. Inwoners van de hechte oud-gereformeerde gemeente willen niet dat deze speelfilm in hun dorp wordt opgenomen. ‘Zulke opnamen in deze gemeente, dat hoort gewoon niet’, zegt Peter Hoek, SGP-raadslid in Tholen.

De film speelt zich af tijdens de Watersnoodramp van 1953 en vertelt het verhaal van een boerendochter die is verstoten door haar familie omdat zij een kind heeft van haar vriendje. Als op 31 januari 1953 de dijken doorbreken, wordt hun boerderij door het water verzwolgen. De boerendochter wordt gered, maar haar baby blijft in het water achter.

‘De geplande opnamen maken veel los in het dorp’, zegt Hoek. Dorpelingen kwamen bij hem klagen nadat de gemeente vorige week een brief verspreidde waarin de opnamen werden aangekondigd. ‘Inwoners van de generatie 60-plus zijn bang dat ze de gebeurtenissen zullen herbeleven en dat zal niet prettig zijn’, zegt Hoek.

De producent van de film, Alain de la Vita, toont begrip. ‘In Zeeland wordt niet over de ramp gepraat, er zit veel onverwerkt verdriet.’ Toch denkt hij dat het vijftig jaar na dato tijd is voor een speelfilm om de jeugd te laten zien wat er tijdens de ramp is gebeurd. Maar juist het gekozen medium is voor veel inwoners een groot probleem. ‘Met een documentaire gebaseerd op feiten zouden ze minder moeite hebben, maar een speelfilm... Een fictief verhaal dat dient ter vermaak en dat geld moet opbrengen is een gevoelige kwestie in deze behoudende gemeenschap’, vertelt Hoek.

De producent heeft naast overleg met de burgemeester ook allerlei kerkelijke instanties geraadpleegd. ‘We zullen op een zorgvuldige manier het menselijk drama achter de ramp laten zien’, aldus De la Vita. ‘Bij de opnamen in Stavenisse komt er geen water aan te pas. We houden echt wel rekening met wat daar is gebeurd.’

De scènes over de overstroming worden opgenomen in een polder in België en in een watertank in een studio. ‘Maar het landschap en de sfeer in Zeeland zijn karakteristiek, dat moet je daar opnemen’, aldus de producent.

De Storm gaat volgend jaar september in première op het festival Film by the Sea in Vlissingen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden