Zuivere hitlijst, maar wel zonder 'Lieve Oma'

Weerspiegelen hitlijsten als de Mega Top 50 en de Top 40 nog de smaak van de popconsument? Niet echt. Muziek wordt steeds vaker van internet gehaald, en downloads tellen niet mee....

Van onze verslaggever Robert van Gijssel

Mega Charts stelt regels op voor een 'zuiverder hitlijst'. Michel Admiraal van Mega Charts: 'We gaan downloads waarvoor betaald wordt zo snel mogelijk meewegen. Websites die liedjes aanbieden, zullen gegevens moeten aanleveren. Dat moeten we strak organiseren.' Admiraal verwacht 'binnen enkele maanden' met vernieuwde hitlijsten te kunnen komen.

Die lijsten leveren niet per se een dramatisch andere toptien op, zegt Admiraal. 'We meten nu fysieke verkoop van cd's en airplay, dus wat op radio en tv wordt gespeeld. Misschien worden die hits ook het meest gedownload. Dan verandert er weinig.'

Maar dat valt te bezien. Admiraalweet ook dat het hitje Lieve oma van 'de nieuwe Jantje Smit' Thomas Berge vooral door lieve oma's wordt gewaardeerd. En die betalen liever voor een cd bij Kruidvat, dan voor een track die is te downloaden op een website. Berge en Marianne Weber kunnen de toptien wel vergeten. 'Die kans is aanwezig', zegt Admiraal. En het zou radio 3FM goed uitkomen; dat station vond toch al dat de Mega Top 50, waar Nederlandstalig hoog scoort, niet bij 'de kleur van de zender' paste.

Wout Toleweerd, manager van Marianne Weber, ziet de bui alhangen. 'Maar wij schrikken niet meer. We vechten al jaren voor het Nederlandse lied. En we zeggen altijd maar zo: als je voor een kwartje geboren bent, moet je maar zorgen dat je product een gulden wordt.' Weber redt het wel, ook zonder die Top 40.

De goede bedoelingen van Mega Charts ten spijt, een Top 50 zal nooit een loepzuivere poll worden. Verreweg de meeste muziek wordt gratis van het net geplukt. En dat jatwerk mag uiteraard geen rol spelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden