Zuivelsector lijdt onder einde exportsubsidie

De Europese export van zuivel is deze week met een klap tot stilstand gekomen. De Europese Commissie heeft besloten deze week geen dubbeltje aan exportsubsidie uit te keren, en de tarieven voor de komende periode met 3 tot 5 procent te verlagen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De handel in Nederland is razend over het optreden van de Europese Commissie. Per week exporteert Nederland voor 135 miljoen gulden aan zuivelprodukten naar landen buiten de Europese Unie. De afgelopen weken was dat al minder, omdat er problemen waren met het verkrijgen van exportlicenties.

Hoe groot de schade is kon secretaris F. Beekman van het Produktschap voor Zuivel niet zeggen. 'Maar die is zeer aanzienlijk. De Europese Commissie handelt hiermee zeer onzorgvuldig, en dan druk ik me voorzichtig uit.' Maar actiemogelijkheden heeft het produktschap niet. 'Het toewijzen van de exportsubsidie en het vaststellen van de hoogte is een bevoegdheid van de Commissie. Je kunt er alleen iets tegen doen als je kunt aantonen dat ze misbruik maken van hun bevoegdheid. En dat zijn moeilijke zaken.'

De Europese Commissie heeft vrijdag geen enkele aanvraag voor exportsubsidie toegewezen, omdat ze vond dat er veel te veel was aangevraagd. Daarom zijn de tarieven verlaagd en mogen de exporteurs het binnenkort opnieuw proberen.

Maar volgens het Produktschap voor Zuivel is die hausse aan aanvragen de schuld van de Commissie. Per 1 juli valt de export onder de nieuwe GATT-regels, die anderhalf jaar gelden na zes jaar slopende onderhandelingen werden afgesproken. Kern van die afspraken is dat de exportsubsidies met 36 procent in zes jaar worden verminderd en de hoeveelheid gesubsidieerde export met 21 procent.

Door het wegvallen van de export zal het aanbod binnen de Europese Unie stijgen en dus de prijs dalen. Bovendien zullen afnemers, die plotseling niet meer terecht kunnen bij hun leveranciers in de Europese Unie, op zoek gaan naar andere leveranciers, en mogelijk daar ook in de toekomst inkopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden