Zuivelbedrijf heeft voor produktie lactoferrine geen genetische manipulatie nodig Campina gaat melkeiwit produceren

Het zuivelbedrijf DMV International gaat voor miljoenen guldens investeren in een lactoferrinefabriek. De onderneming, een divisie van Campina Melkunie, heeft grote verwachtingen van dit ontstekingsremmende eiwit, waarbij moet worden gedacht aan toepassing in sport- en babyvoeding, en farmaceutische produkten....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Samenwerking met een Zweedse firma heeft daarvoor de afgelopen jaren de benodigde kennis opgeleverd, die is aangevuld met de ervaringen in een proeffabriek in Veghel. Nu is de derde fase aangebroken, aldus woordvoerder R. van der Weerd, en dat is de bouw van een nieuwe fabriek, die volgend jaar moet gaan produceren. Mocht dat lukken, dan heeft DMV een aanzienlijke voorsprong genomen op Nutricia. Die concurrent is enigszins in opspraak geraakt door geheimzinnigheid rond de contacten met Gene Pharming, dat op zijn beurt slecht in de publiciteit ligt wegens het gemanipuleer met koeien en menselijke genen. Bovendien kan het voorlopig nog geen lactoferrine op de markt brengen, want de beoogde producentes zijn nog te jong om melk te geven.

Lactoferrine zit in wisselende hoeveelheden in de melk van zoogdieren en speelt een rol bij de afweer tegen ziekten. De verwachtingen over de toepassing van extra doses bij de mens zijn hoog gespannen, waarbij wordt gedacht aan de bescherming van bijvoorbeeld aids- en kankerpatiënten tegen infecties. Lactoferrine in babyvoeding zou darmstoornissen bij pasgeborenen kunnen voorkomen.

Menselijk lactoferrine zal naar verwachting op termijn worden geproduceerd door genetisch gemanipuleerde koeien, maar daarnaast kan het ook worden geïsoleerd uit moedermelk. Dat gebeurt weliswaar op zeer kleine schaal, maar commerciële toepassing lijkt uitgesloten. Verder kan dierlijk lactoferrine worden verkregen uit schimmelcultures. Ook deze produktiemethode wordt al in praktijk gebracht, bijvoorbeeld voor de toevoeging aan varkensvoer.

Dat Campina een andere weg kiest, namelijk de winning uit koemelk, moet simpel worden verklaard uit het feit dat het bedrijf volop over die grondstof beschikt, aldus Van der Weerd. Met de inmiddels ontwikkelde techniek gaat een kilo lactoferrine uit koemelk tussen 1200 en 1500 dollar kosten. Dat er een markt is voor lactoferrine heeft DMV ondervonden door de samenwerking met het Zweedse bedrijf SMR, dat het eiwit al uit koemelk isoleert. DMV noemt als toepassingen zuigelingenvoeding (met name in Korea en Japan), mondverzorgingsproduken (Europa), cosmetica die verouderingsverschijnselen voorkomt (door het anti-oxydanteffect), weerstandsbevorderende dranken en voeding voor zeer jonge dieren (bijvoorbeeld kalveren) in kritische omstandigheden.

Een woordvoerder van Gene Pharming wijst erop dat koeien slechts 0,1 gram lactoferrine per liter melk produceren, terwijl het bedrijf in proefmodellen met muizen tot 50 gram kwam. De verwachting bestaat dat genetisch gemanipuleerde koeien dezelfde hoeveelheid zullen produceren. Bovendien zou volgens Gene Pharming lactoferrine uit koeien niet of veel minder effectief werken in het menselijk lichaam, doordat de receptoren in de verschillende weefsels uitsluitend reageren op humaan lactoferrine.

Volgens DMV zijn er inderdaad verschillen tussen de twee vormen, bijvoorbeeld in aminozuren en suikergroepen, maar uit laboratoriumonderzoek zou blijken dat er geen verschil in anti-bacteriële werking bestaat. Of het toedienen van lactoferrine aan de mens enig effect heeft, valt niet te zeggen, want klinisch onderzoek is nauwelijks gedaan en openbare gegevens zijn vrijwel niet beschikbaar. Maar, aldus de woordvoerder, 'DMV heeft reële verwachtingen. Anders zouden we de investering niet doen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden