Zuinige Hollander verliest van vrijgevige Duitser

Opeens staat Nederland ook een beetje te boek als een probleemland. Samen met Duitsland hamerden premier Rutte en minister De Jager in Brussel maandenlang voor strenge begrotingsregels voor Zuid-Europa. Maar waar Duitsland zelf met vlag en wimpel slaagt voor zijn begrotingseisen, zal Nederland de komende tijd straf moeten bezuinigen om de begroting op orde te krijgen. Op Duitse steun om clementie te vragen voor soepeler regels hoeven Rutte en De Jager dus niet te rekenen. Hoe komt het toch dat Nederland onderdoet voor Duitsland?


De cijfers over 2011 en 2012 brengen het verschil tussen de twee akelig in beeld. Waar Duitsland met 3 procent (2011) en 0,6 procent (prognose over 2012) behoorlijk groeit, kampt Nederland dit jaar en volgend jaar met twee krimpjaren van -0,7 procent en -0,75 procent.


De sombere Nederlandse consument is de belangrijkste oorzaak van het grote verschil. Bij de Duitsers zit de stemming er goed in, stijgen de huizenprijzen, maakt niemand zich zorgen over zijn pensioen en hebben de overheidsbezuinigingen de koopkracht nauwelijks geraakt. Tweederde van de Duitse groei in 2011 is daardoor te danken aan de vrijgevige consument.


Nederlanders voelen daarentegen de gevolgen van de nieuwe recessie direct in hun portemonnee. Na de crisis van 2008 verhoogde het kabinet Balkenende-Bos de koopkracht nog, maar die luxe was nadien niet mogelijk. Hogere zorgpremie, minder subsidies en de bevriezing en binnenkort zelfs verlaging van pensioenen heeft de koopkracht aangetast. Wie minder geld heeft, geeft veelal minder uit. Maar de Nederlanders zijn zelfs nog zuiniger, aangezien het vertrouwen van de consument historisch lage niveaus heeft bereikt.


Het stemmingsverschil tussen Nederland en Duitsland komt goed tot uiting op de huizenmarkt. Door het crisisgevoel, dat ook in Duitsland heus wel gevoeld wordt, steken de oosterburen overtollig spaargeld in stenen. Huizen vinden ze een veilige belegging; geen huizenkoper diehoeft na te denken of afschaffing dreigt van de hypotheekrenteaftrek. Zolang de huizenprijzen in de lift zitten, is verkoop van de oude woning zelden een probleem.


Nederlanders houden ook geld over, maar stallen dat op een spaarrekening. Vermogenden die huizen kopen zijn er nauwelijks meer. Door de daling van de huizenprijzen is de hele markt vastgelopen - kopers en verkopers wachten op elkaar. Zolang er onzekerheid blijft over de renteaftrek, is herstel niet te verwachten. Nog geen acht maanden geleden verlaagde het kabinet de overdrachtsbelasting - een maatregel waardoor de begroting 1 miljard aan belastingen misloopt - maar het bood nauwelijks soelaas.


De huizenmarkt is extra kwetsbaar door de strengere leenregels die banken hun klanten opleggen. Het dichtdraaien van die geldkraan is voor de Nederlandse banken door de kredietcrisis ook bittere noodzaak. Waar de Duitse economie vooral draait op middelgrote industriële bedrijven, is Nederland sterk afhankelijk van handel en zakelijke dienstverlening. Vooral de financiële sector is in Nederland verhoudingsgewijs groot. Dankzij geleend geld uit de financiële sector leefde Nederland zeker tien jaar boven zijn stand, iets waar Duitsland veel minder last van heeft. Nu beleeft de Nederlandse economie de keerzijde en valt de groei lager uitvalt.


De bankensector is ook een belangrijke reden waarom Nederland na de kredietcrisis van 2008 heel veel overheidsgeld in de economie moest pompen. Deze reddingsactie is één van de redenen waarom de staatsschuld opliep en er nu bezuinigd moet worden.


Het verschil in bedrijfstakken is ook zichtbaar in de export. Nederland en Duitsland zijn allebei exporteurs, waarbij het kleinere Nederland heftiger reageert als de wereldhandel inzakt. Maar waar Duitsland zijn producten ook buiten Europa afzet, zo'n 40 procent gaat naar andere regio's, leunt Nederland zwaar op Europa, slechts 20 procent gaat naar elders. De handel via de Rotterdamse haven kan alleen naar Europese landen en de dienstverlening is erg Europees geörienteerd. Laat Europa nu net in recessie wegzinken, zodat broodnodig herstel via de export voor Nederland traag verloopt.


De Duitse exportmotor hapert ook wel iets, maar dat wordt gecompenseerd door de vrolijke consument en de sterke overheid. Voor Nederland resteert een wankele export, terwijl van de zuinige consument en een snijdende overheid geen redding valt te verwachten. Het zal nog niet eenvoudig zijn de achterstand op Duitsland snel in te lopen


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden