'Zuinig rijden is niet voor me weggelegd'

Lekker hard optrekken, van z’n één, naar z’n twee, naar z’n drie. De directeur van Schiphol houdt van opschieten. ‘Bij mijn chauffeur denk ik wel eens: laat mij maar even.’..

MH

jos nijhuis, directeur schiphol

‘De vraag wat mijn grootste klimaatzondes zijn, heb ik van de week aan mijn overige gezinsleden (vrouw plus twee dochters en zoon) voorgelegd. Zelf kwam ik er niet zo goed uit.

Met stip op nummer één staat volgens mijn kinderen de manier waarop ik autorijd. Nogal agressief, zeggen ze. Niet ten opzichte van de andere weggebruikers, maar ten opzichte van de motor. Ik hou van lekker opschieten. Trek hard op, druk het gaspedaal flink in als de versnelling van z’n één, naar zijn twee en drie gaat. Echt zuinig is dat niet.

Volgens mijn dochters staat mijn rijstijl haaks op Het Nieuwe Rijden. Een verplicht onderdeel tijdens rij-examens geloof ik. Maar dat nieuwe zuinige rijden is echt niet voor mij weggelegd.

Ik rijd privé in een koekblikje, een Toyota Aygo. Pittig ding hoor! Een echt stadsautootje. Veel rijd ik er niet mee. Geloof het of niet, maar ik doe eigenlijk behoorlijk veel op de fiets.

Zakelijk heb ik een Audi A8. Achter het stuur zit een chauffeur die heel netjes en beschaafd rijdt. Soms iets te beschaafd. Dan denk ik als ik haast heb: laat mij maar even. Soms spoor ik mijn chauffeur ook wel eens aan even een beetje op te schieten.

Tot voor kort reed ik privé trouwens in een sportwagen: een Porsche 911 uit 1972. Die heb ik er onlangs uitgedonderd. Anders was die wagen mijn grootste klimaatzonde geweest. Maar dat was niet de belangrijkste reden de Porsche weg te doen. Het kon gewoon niet langer.

Als ik in mijn achteruitkijkspiegel keek, zag ik altijd een donkere walm achter de auto hangen. Afkomstig van loodhoudende benzine. Het geluid was ook niet meer aan te horen. Voor de buurt althans. Zelf genoot ik wel van de herrie. Als ik de auto in de garage parkeerde, moest ik allemaal karton op de grond leggen, de motor lekte olie als een zeef.

Op nummer twee van mijn klimaatzondes staat mijn warmteverspilling. Ik vind het heerlijk om bij de open haard te lezen.

Vaak zakelijke lectuur of rapporten van het werk. Ik stook het vuur dan lekker hoog op. Omdat het dan al snel erg warm wordt, zet ik vaak de ramen open. Dat is natuurlijk hartstikke zonde, maar anders hou ik het niet uit.

Als derde zonde kwam uit het familieberaad dat ik nog wel eens onnodig het licht aan laat staan en deuren niet achter me dichtdoe. Met deze beschuldigingen ben ik het niet eens. Volgens mij ben ík juist altijd degene die de anderen hierop wijst.

Als het op mijn persoonlijke klimaatbeleid aankomt, ben ik hetzelfde als de meeste andere Nederlanders, vermoed ik. Ik ben er wel mee bezig en maak me er ook zorgen over. Maar ernaar handelen is een ander verhaal. Het kan althans beter.

Wel heb ik overal in huis de gloeilampen vervangen door ledverlichting of spaarlampen. Zelfs in het toilet.

Dat is het dan wel.’ MH

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden