Zuidvruchtencakejes van kookboekenschrijver en fenomeen Lidy Blokzijl

Volkskeuken

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Zuidvruchtencakejes, tussendoortje of nagerecht, ongeveer 12 stuks.

Onlangs schreef ik over het fenomeen Lidy Blokzijl. In de jaren tachtig kon je haar Slanklijn bellen, dan kreeg je een fijn vegetarisch recept. Een instanthit. Hoe het nu met deze kookboekenschrijver is (liefst dertien werken verschenen van haar hand), daar kwam ik maar niet achter. Gelukkig ontving ik een mailtje van een vriendin van haar. Lidy, inmiddels 90, is nog altijd alive and kicking.

Als ik haar opbel, vertelt ze over haar missie: hoe laat je mensen gezonder leven? Ze reisde jarenlang het land door, bewerkte moeders en dochters tijdens lezingen en gaf en passant vegetarische recepten. 'En dan moest pa nog om, want die was vaak het struikelblok.' Een favoriet gerecht heeft ze niet: 'Ik vind koken gewoon leuk en sommige dingen, zoals tahoe, moet je gewoon lekker máken.'

Blokzijl is een wandelend reclamebord voor veel bewegen: 'Als ik op de dansvloer sta, valt alles van me af.' Een kijkje in haar kookboeken levert genoeg inspiratie op. Blokzijls zuidvruchtengebak uit Reform/vegetarisch, plantaardige menu's voor wie verantwoord wil eten (Zomer & Keuning, 1980) bestaat in de originele versie voornamelijk uit volkoren- en roggemeel, ik nam zelfrijzend amandelmeel van Koopmans (schijnt ook gezond te zijn), maar voegde er wel wat extra suiker aan toe, dat geeft het deeg een fijnere structuur.

Ingrediënten

150 g zelfrijzend amandelmeel (verkrijgbaar bij grote supermarkten)

50 g tarwebloem

snuf zout

75 g boter (zacht)

25 g suiker

3 eetl. gehakte noten

10 gedroogde pruimen (geweld) in stukjes (bewaar er een paar ter garnering)

10 gedroogde abrikozen (geweld) in stukjes

3 eetl. rozijnen (geweld in limoncello)

lemoncurd

1 handje granaatappelpitjes ter garnering

Foto Marie Louise Schipper

Pak een beslagkom en meng het amandelmeel met de tarwebloem en het snufje zout. Voeg de zachte boter en de suiker eraan toe en kneed tot een stevig deeg (u kunt hiervoor een mixer met deeghaken gebruiken).

Meng door de massa de noten, de pruimen, de abrikozen en de rozijnen (met de limoncello: mijn zonde).

Verwarm de oven voor op 180 graden. Pak de cupcakevormpjes. Zet ze op een bakplaat en leg met een lepel wat beslag in de vormpjes, maar schep die niet helemaal vol. Bak de 12 cakejes in ongeveer 20 minuten gaar. Test met een satépen of ze gaar zijn.

Laat ze op de bakplaat afkoelen. Bestrijk ze daarna met de lemoncurd en bestrooi ze met de gehakte pruimen en granaatappelpitjes.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis.