Zuidpool wordt weer winters

Een belangrijk stuk van de ijskap op Antarctica groeit weer. De kans op een catastrofale zeespiegelstijging is daarmee flink geslonken....

Het ijs op de westelijke zuidpoolhelft heeft zich sinds het hoogtepunt van de laatste ijstijd, ruim tienduizend jaar geleden, al dertienhonderd kilometer teruggetrokken. Als dat zou doorgaan, zou de ijskap binnen enkele millenia verdwijnen.

Uit satellietwaarnemingen leiden de onderzoekers echter af dat de zogeheten Ross-ijsstromen meer materiaal 'ontvangen' dan dat ze afvoeren.

Deze zes grote ijsrivieren, kilometers brede stroken die ijs transporteren naar de rand van het continent, lopen vast, veronderstellen de onderzoekers.

Andere poolonderzoekers van enkele Amerikaanse universiteiten hebben uit metingen en modellen afgeleid dat een groot deel van Anarctica de laatste decennia kouder is geworden. Dat schrijven zij in Nature (17 januari).

Lokaal vinden de wetenschappers grote temperatuurdalingen. Een automatisch weerstation in de McMurdo Dry Valleys, niet ver van de Ross-ijsstromen, mat tussen 1986 en 2000 een graad afkoeling. Wereldwijd stéég de temperatuur in die periode juist 0,4 graad.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden