Zuiderpark wordt gemeden als veld vol hondendrollen

Het Zuiderpark in Rotterdam is tien keer zo groot als het Vondelpark in Amsterdam, maar veel is daarvan niet te merken....

Van onze verslaggever

Hans Horsten

ROTTERDAM

Lekker rustig is het er wel, zo midden op de dag. In een uur tijd komen slechts een fietser langs, en een opa die zijn kleinzoon verveelt met een exposé over flora en fauna. In het Zuiderpark komen nooit veel mensen.

Het park mag meer dan tweehonderd hectare groen beslaan, Rotterdam-Zuid mijdt de oase als een trapveldje vol hondendrollen. Waar het Kralingse Bos jaarlijks twee miljoen wandelaars, fietsers en joggers trekt, blijft het Zuiderpark steken onder het miljoen bezoekers.

D. Schrijer, bestuurder bij de deelgemeente Charlois, weet waar dat aan ligt. 'Het Zuiderpark is de grijze muis onder de Rotterdamse parken. Het scoort slecht op veiligheid en bereikbaarheid. Het park is van alles wat: snippers bos, stukjes wei en randjes struik. Daardoor mist het karakter.'

Je hoeft geen landschapsarchitect te zijn om te ontdekken hoe dat komt: het Zuiderpark is een duidelijk slachtoffer van tegenstrijdige stedebouwkundige belangen.

Op diverse plaatsen wordt het park doorsneden door drukke autowegen; barrières die voor wandelaars moeilijk te nemen zijn. Twee metrostations verstoren het beeld van het in Engelse stijl opgetrokken park. , Een centrale entree ontbreekt, en het park wordt goeddeels aan het oog onttrokken door een brede gordel van sportvelden en volkstuinen.

De deelgemeente Charlois wil de komende jaren het park, bedoeld als groene long voor Rotterdam-Zuid, nieuw leven inblazen. Dat voornemen krijgt ook steun van de gemeente Rotterdam. Volgens de gemeente is de stedelijke ontwikkeling op de linker Maasoever gediend met de aanwezigheid van een sterke concurrent van het Kralingse Bos en het park bij de Euromast.

Het Zuiderpark heeft betere tijden gekend. In de jaren vijftig was het enorm in trek bij de duizenden arbeidersgezinnen die er in de buurt woonden.

Het sterk uitdijende stadsdeel Zuid had behoefte aan voetbalvelden, speelvoorzieningen, sier- en moestuinen. Al deze voorzieningen werden ondergebracht in een centraal volkspark, gelegen tussen Charlois, Feijenoord en IJsselmonde.

Met de kinderen naar de kanovijver of de picknickplaats in het Zuiderpark was voor veel ouders lange tijd de kroon op het weekend. Toen in de jaren zestig en zeventig de recreatiepatronen wijzigden, en de auto zijn intrede deed, raakte het park zijn magie snel kwijt.

'De uitstraling werd door bezuinigingen in de jaren tachtig nog verder uitgehold', aldus de bestuurder uit Charlois.

In het Zuiderpark moet het begin volgende eeuw weer twee keer zo druk zijn. Er doen vier profielen voor het nieuwe park de ronde, waaruit de deelgemeente een keuze zal maken. Hoewel de politieke discussie nog moet beginnen, is een van de ontwerpen - het Zuiderpark modelleren naar voorbeeld van het Prater in Wenen - op voorhand van de agenda afgevoerd.

'Op een lunapark met reuzenrad en een semi-permanente kermis zit niemand hier te wachten', zegt Schrijer.

Blijven over: het oude volksparkconcept voor Zuid aanpassen aan de huidige tijd, er een zo authentiek mogelijk natuurgebied van maken, of een wandelpark met een allure die zelfs tot over de grenzen van de stad Rotterdam reikt.

'Een combinatie van de eerste twee scenario's ligt het meest voor de hand', voorziet Schrijer. 'Natuurlijke beplanting krijgt uit milieu-oogpunt nu al zoveel mogelijk de vrije ruimte. Het blijkt dat de minder draagkrachtige bewoners uit de directe woonomgeving het meest in het park te vinden zijn. Dat is een categorie Rotterdammers die weinig andere mogelijkheden heeft in zijn vrije tijd. We zijn als volkspark begonnen; dat moeten we ook zien te blijven.'

Welke variant het ook wordt; publieke herwaardering van het Zuiderpark is een kwestie van veel geld. Wil het gebied bijvoorbeeld voor wandelaars en fietsers beter toegankelijk worden, dan moeten tunnels onder of bruggen over de drie verkeerswegen worden aangelegd.

'In totaal is er zeker dertig tot vijftig miljoen gulden nodig', rekent Schrijen voor, die er meteen aan toevoegt dat de deelgemeente dat niet kan betalen.

Dat wordt nog een stevig gevecht met het Rotterdamse gemeentebestuur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden