CIJFERS BIJ HET NIEUWS

Zuidelijke provincies relatief veel besmettingen, situatie ziekenhuizen iets verbeterd

De brandhaarden zijn verschoven naar het zuidelijk deel van Nederland.

Medewerkers van de GGD Brabant Zuidoost nemen coronatesten af in een coronateststraat in Helmond. Beeld Rob Engelaar
Medewerkers van de GGD Brabant Zuidoost nemen coronatesten af in een coronateststraat in Helmond.Beeld Rob Engelaar

De grootste brandhaarden van besmettingen zijn de afgelopen weken gestaag verschoven naar het zuidelijke deel van Nederland. Waar een maand eerder Noord-Holland de meeste positieve testen telde naar inwonertal, zijn nu vooral het zuidelijke deel van Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg relatief hard getroffen. In de drie noordelijke provincies Friesland Groningen en Drenthe zijn verhoudingsgewijs weinig gevallen. Het aantal geregistreerde besmettingen blijft in vrijwel het hele land oplopen, maar de toename was deze week het grootst in de provincie Zuid-Holland.

In de regio Zuid-Holland-Zuid liepen het aantal meldingen deze week op met 29 procent naar 499 per 100 duizend inwoners. Ook in Rotterdam-Rijnmond (396) zijn de besmettingscijfers hoog. Ondanks de lagere aantallen in het noorden van het land blijft ook hier de situatie ‘ernstig’ volgens de Routekaart Coronamaatregelen. Het tempo waarmee de besmettingen in heel Nederland oploopt is wel iets lager. De afgelopen week werden dagelijks gemiddeld 7.659 nieuwe besmettingen geregistreerd, 7 procent meer dan vorige week.

Situatie in de ziekenhuizen voorzichtig aan de beterende hand

De situatie in de Nederlandse ziekenhuizen lijkt iets te verbeteren, meldt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Reden voor het voorzichtige optimisme is de afbuiging in het aantal ziekenhuisopnamen vanwege corona. De afgelopen week werden dagelijks gemiddeld 287 personen nieuw opgenomen, iets minder dan de 296 van een week eerder. De verbetering in de instroom moet op den duur onvermijdelijk terugkomen in de ziekenhuisbezetting, aldus Kuipers. Daar is vooralsnog de piek nog niet achter de rug, de bezetting is al twee weken stabiel op hoog niveau. In totaal liggen er nu 2.544 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen, 66 meer dan op zondagmiddag en 38 minder dan vorige week maandag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden