Zuidelijk Afrika mag voorraad ivoor veilen
Afrikaanse pakhuizen liggen vol slagtanden van natuurlijk gestorven olifanten. Wereldnatuurfonds is voor verkoop...
Bij de veiling van de olifantenverzameling van prins Bernhard, drie jaar geleden op het Loo, zijn de regels van Cites, het internationale verdrag voor de handel in beschermde dieren, strikt nageleefd, zegt Clarisse Buma van het Wereldnatuurfonds (WNF). ‘Alle objecten waar ivoor in was verwerkt, stonden vooraf wel op de tentoonstelling, maar zijn teruggegeven aan de koninklijke familie voordat de veiling plaatsvond. Die zijn niet onder de hamer gekomen.’ Toch was dat maar een heel klein beetje ivoor vergeleken met de 108 ton die deze en komende week, mét instemming van Cites, wordt geveild in zuidelijk Afrika.
Namibië, Botswana, Zimbabwe en Zuid-Afrika pleiten al jaren voor een versoepeling van de regels. Sinds 1989 is de ivoorhandel volgens de Cites-regels strikt verboden, tenzij het om antiek materiaal gaat. Vorige week nog scherpte veilingsite eBay de regels aan om de illegale ivoorhandel aan banden te leggen. Dat is nodig omdat in Azië en Centraal- en West-Afrika de olifantenpopulaties er mede door stropers beroerd voorstaan. Maar in zuidelijk Afrika gaat het juist zo florissant dat de pakhuizen overvol raken met slagtanden afkomstig van olifanten die een natuurlijke dood zijn gestorven of die vanwege een bevolkingsexplosie van de dieren moesten worden afgeschoten.
Om dit succes te verzilveren, mochten de zuidelijke Afrikaanse landen in 1999 ook al een keer hun ivoorvoorraad aan de man brengen. Toentertijd alleen aan geselecteerde Japanse kopers, nu zijn er ook Chinese handelaren toegelaten omdat China zich volgens Cites de laatste jaren van zijn beste kant heeft laten zien bij de bestrijding van de handel in beschermde dieren.
Het WNF heeft geen bezwaar tegen de verkoop. Volgens Buma heeft onderzoek uitgewezen dat na de vorige verkoping de stroperij tijdelijk afnam. Bovendien wordt de opbrengst gestoken in natuurbeheer en het tegengaan van stroperij. Andere natuur- en dierenorganisaties zijn daarentegen fel gekant tegen de veiling omdat ze bang zijn dat daarmee de vraag naar ivoor wordt aangewakkerd, wat op den duur onvermijdelijk leidt tot meer illegale afschot.
De bedragen die ivoor opbrengen, liegen er dan ook niet om. Dinsdag bracht bij de opening van de veiling 7,2 ton zo’n 930 duizend euro op, 130 euro per kilo. Een slagtand weegt tussen de 5 en de 40 kilo.