Zuidas biedt kunstenaars broedplaats

De stichting Virtueel Museum Zuidas wil vanaf volgend jaar vrije werkruimte bieden aan kunstenaars; elk halfjaar krijgen tien kunstenaars voor een halfjaar werkruimte toegewezen op verschillende lokaties aan de Zuidas in Amsterdam....

Van onze verslaggeefster Seada Nourhussen

De stichting Virtueel Museum Zuidas, onder leiding van oud-directeur Simon den Hartog van de Rietveld Academie, heeft van het gemeentelijke Projectbureau Zuidas de opdracht gekregen om beeldende kunst in de openbare ruimte - tijdelijk en permanent - neer te zetten in het gebied rond de Amsterdamse ring. Dit ter bevordering van een 'inspirerend en levendig kunstklimaat'.

Hoewel de financiering, door bedrijfsleven en fondsen, nog niet rond is, moet een zevental beeldende kunst-projecten tussen 2004 en 2006 gerealiseerd worden. 'Wij ontwikkelen eerst ideeën en gaan dan pas op zoek naar geldschieters', zegt Den Hartog.

Zowel beeldend kunstenaars als componisten, schrijvers en wetenschappers komen in aanmerking voor het Vrije Ruimten-project dat begroot is op veertigduizend euro. Een aantal werkruimtes voor het eerste halfjaar is al vergeven, onder wie Spinozaprijs-winnaar en wiskundig fysicus Robbert Dijkgraaf, documentairemaker Robbert Schröder en videokunstenares Katrin Korfmann. Na een halfjaar worden de resultaten van de broedplekken gepresenteerd tijdens een slotmanifestatie met exposities, workshops en muziek.

Voor een videowall op het Zuidplein, een project van onder meer Stichting Kunst en de Openbare Ruimte (SKOR) dat ongeveer anderhalf miljoen euro kost, is tweederde van het geld binnengehaald. Als het goed is, zal vanaf volgend jaar voorjaar, 24 uur per dag videokunst, afgewisseld met videoregistraties van evenementen als het Holland Festival, werk van studenten aan de kunstacademies en documentaires worden vertoond op een groot scherm vlakbij het Amsterdamse WTC.

Een ander project is het Waterplein in het plangebied Gershwin. De Congoleze beeldend kunstenaar Body Isek Kingelez bekend van zijn felgekleurde fantasie-architectuur waarin hij westerse kantoorbouw en traditionele niet-westerse bouwvormen vermengt, is gevraagd een ontwerp te maken voor het plein. De oplevering wordt medio 2006 verwacht.

Als thuishonk voor de Stichting Virtueel Museum Zuidas er een verplaatsbaar mobile home dat steeds daar komt te staan waar de meeste bouwactiviteiten zijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden