Zuidafrikaanse politie moet leerlingen beschermen tegen woedende buurtbewoners Kaapstedelingen bedreigen zwarte scholieren

KAAPSTAD Bewoners van een overwegend blanke buitenwijk van Kaapstad hebben woensdag ongeveer drieduizend zwarte scholieren in hun wijk met stokken en honden bedreigd, en racistische leuzen naar hen geroepen....

REUTER; AP

Reuter, AP

De politie moest de leerlingen, die met bussen uit het zwarte woonoord Khayelitsha kwamen, beschermen tegen demonstranten die racistische leuzen riepen als 'Kaffers, ga weg'.

De term 'kaffer' is bij grondwet verboden. 'Deze school behoort aan de gemeenschap, we willen de zwarten weg hebben. Ik vermoord je', riep een demonstrant tegen een vertegenwoordiger van president Mandela.

De demonstranten betichtten de kinderen ervan door de wijk te zwerven, vernielingen aan te richten en marihuana te roken. Volgens een vrouw probeerden zwarte jongeren haar dochter, een peuter nog, te ontvoeren en te verkrachten.

Het was de tweede achtereenvolgende dag dat bewoners van Ruyterwacht, een arbeiderswijk ten noorden van Kaapstad, zich bij de school verzamelden om de bussen tegen te houden die scholieren van 13 jaar en ouder naar de school brengen.

De politie moest een aantal malen tussenbeide komen. Een agent loste een waarschuwingsschot toen twee demonstranten een journalist belaagden. Enkele scholieren begonnen daarop stokken en stenen over het schoolhek te gooien.

Later werd een gewonde scholier per auto afgevoerd naar het ziekenhuis, waar hij overleed. De jongen zou tijdens een ruzie door een medescholier met een mes zijn gestoken. Een blanke demonstrant werd gearresteerd nadat hij een leerling met een zweep had geslagen.

De school, die onder de apartheid alleen blanke leerlingen toeliet, was dit schooljaar opgeheven. De nieuwe regering heeft echter bepaald dat leegstaande schoolgebouwen beschikbaar moeten worden gesteld aan zwarte kinderen uit de townships, waar een tekort aan scholen is. Op grond van dit beleid ging de school enkele weken geleden weer open, maar bij gebrek aan meubilair, boeken en ander lesmateriaal wordt er nog geen les gegeven.

Woensdag moesten de leerlingen onder toezicht van de leraren op het schoolplein blijven. De leraren zeiden dat de lessen zouden beginnen zodra het meubilair en de schoolspullen zijn gearriveerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden