Zuidafrikaanse official bederft volksfeest rond nationale rugbyploeg

Nieuw-Zeeland is zaterdag boos opgestapt van het traditionele slotbanket nadat de rugbyers van Zuid-Afrika hadden verloren in de finale van het WK....

REUTER; AFP

Reuter, AFP

JOHANNESBURG

Volgens Luyt zou Zuid-Afrika ongetwijfeld hebben gewonnen als het land ook aan de eerste twee toernooien om de wereldtitel had meegedaan. Vanwege de apartheidspolitiek waren de Springbokken jarenlang verbannen van de internationale sportvelden. Luyt: 'In 1987 won Nieuw-Zeeland omdat wij ontbraken. Vier jaar later gold hetzelfde voor Australië. Onze overwinning nu is het bewijs.'

De overwinning op Nieuw-Zeeland had blank en zwart juist eerder die dag verbroerdert. In gezamenlijkheid werd het grootste Zuidafrikaanse sportsucces gevierd sinds het einde van de apartheid bijna drie jaar geleden. Meteen vanuit het sportieve isolement verhief Zuid-Afrika zich tot de top in een sport die er bijna een religie is: rugby.

De Springbokken wonnen in Johannesburg na verlenging met 15-12. President Mandela was aanwezig bij de ontknoping van een spel dat nog niet zolang geleden vooral een tijdverdrijf was van blanken.

Ruim een jaar geleden werd Nelson Mandela gehuldigd als president. Hem wachtte de loodzware taak eenheid te brengen in een land met blanken, kleurlingen en zwarten. Zaterdag kreeg hij een steuntje in de rug van een sportploeg.

Aartsbisschop Desmond Tutu, strijder voor mensenrechten: 'Deze overwinning verenigt ons land op een ongelooflijke manier. We hebben in Zuid-Afrika nog niet veel zaken die we samen konden vieren. Eigenlijk alleen de inhuldiging van onze president. Op deze overwinning kunnen we allemaal trots zijn.'

De 27-jarige middenvelder Joel Stransky was de held op het veld van Ellis-Park in Joburg. Hij maakte alle Zuidafrikaanse punten. Drie penalty's, twee drop goals, waarvan de laatste zeven minuten voor tijd van de verlenging. Was de stand ook na verlenging gelijk gebleven, dan was de titel naar Nieuw-Zeeland gegaan omdat de All Blacks tijdens het toernooi minder straffen kregen.

President Nelson Mandela overhandigde voor 62 duizend uitzinnige toeschouwers in het stadion en miljoenen voor de televisie de Webb Ellis-beker aan aanvoerder François Pienaar. Een tafereel dat voor de opheffing van de apartheid volledig ondenkbaar was. Mandela droeg het groen-gele shirt met nummer zes van Pienaar.

In het hele land brak na het slotsignaal een volksfeest los. Een feest voor blank en zwart, hoewel de donkere bevolking nog altijd weinig internationals levert.

Groot was de vreugde op het veld. Aanvoerder Pienaar ging de huilende selectie voor in gebed. 'We hebben God bedankt voor het feit dat we de finale mochten spelen en dat hij ons het talent gaf te winnen.'

Het feest werd na afloop enigszins verpest door de uitspraken van Luyt, hoewel manager Du Plessis en Luyts directe chef Griffiths er onmiddellijk afstand van hebben genomen. Luyt is waarschijnlijk vermoeid en emotioneel geweest, denkt Du Plessis.

Luyt heeft wel vaker commotie veroorzaakt. Zo stond hij vlak na de afschaffing van de apartheid toe dat voor een wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland het oude volkslied Die Stem werd gedraaid dat duidelijk de sporen van apartheid droeg.

JOHANNESBURG: WK: finale: Zuid-Afrika - Nieuw-Zeeland 15-12 na verlenging (9-9, 9-6). Punten Zuid-Afrika: penalty's: Stransky 3. Drop kicks: Stransky 2. Nieuw-Zeeland: Penalty's: Mehrtens 3. Drop goals: Mehrtens 1. Toeschouwers: 62.000.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden