Zuid-Soedan viert geboorte

Dolgelukkige Zuid-Soedanezen konden vrijdagnacht nauwelijks wachten op het begin van hun nieuwe natie. Nieuwe gevechten over de oliebronnen aan de noordelijke grens liggen op de loer.

KEES BROERE

De zenuwen stonden behoorlijk strak gespannen. Niet eerder immers had Zuid-Soedan op deze schaal een feest georganiseerd; niet eerder waren zo veel hoogwaardigheidsbekleders bereid om urenlang plaats te nemen op een podium, dat voor minder dan de helft bescherming bood tegen de felle zon.

Maar alles verliep goed. 's Werelds nieuwste land kon trots zijn, en die trots kwam al op vrijdag om middernacht tot uiting. De regering van president Salva Kiir had de inwoners van de hoofdstad Juba en elders in het land gevraagd het officiële begin van de onafhankelijkheid 'gematigd' in te zetten. De vreugde, na 55 jaar heerschappij van en bijna veertig jaar oorlog met het Noorden, viel echter niet te beteugelen.

En dus stonden mensen al ruim voor elf uur bij de klok die, net als al die maanden ervoor, aftelde naar het moment suprême. En benzine mag dan momenteel schaars en duur zijn in Juba - wie een auto had, reed toeterend door de straten. Langs de kant van de weg maakten mensen een vreugdevuur door een aansteker te houden bij een bus toilet- of insektenspray.

'Ik heb niets eens geslapen, we hebben de hele nacht gefeest', zegt Valentino Achak Deng, de Zuid-Soedanees die beroemd werd als hoofdpersoon in het boek 'Wat is de Wat?'. Zaterdag om zes uur zat hij alweer keurig in het pak, om eerst de Amerikaanse VN-diplomaat Susan Rice te begroeten en daarna richting het feestterrein te gaan.

Valentino, die als oorlogsvluchteling in de Verenigde Staten kwam, vatte het pijnlijke verleden nog één keer samen. Het oude Soedan, zei hij, 'gaf me het gevoel dat er voor mij geen plaats was. Dat brak mijn hart, maar dingen gebeuren en dingen veranderen ook. Uiteindelijk hebben we onszelf het recht gegeven om vrij te zijn.'

Het nieuwe Zuid-Soedan, zo maakte de nieuwe president Salva Kiir duidelijk, 'zal vergeven maar niet vergeten.' De noordelijke, rivaliserende president van wie afscheid werd genomen - de wegens oorlogsmisdaden gezochte Omar al-Bashir - zei dat 'de wil van de mensen in het zuiden gerespecteerd dient te worden' en wenste zijn 'broeders' die nu zijn buren zijn, het beste.

Of daarvan sprake kan zijn, is de vraag. Terwijl in Juba de juichkoren klinken, komen vanuit het grensgebied berichten over wederzijdse troepenbewegingen, met name rond de oliegebieden die nu voor driekwart in zuidelijke handen zijn. De noordelijke en zuidelijke 'broeders', vrezen veel kenners, kunnen spoedig weer met elkaar in oorlog zijn.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden