Zuid-Koreaanse minister stapt op

Seoul stuurt extra militairen naar de grens; Noord-Korea dreigt met nieuw geweld als Zuid-Koreaanse marine-oefening met VS doorgaat.

Reuters en AP

SEOUL De spanning op het Koreaans schiereiland is donderdag verder opgelopen na de aankondiging van Zuid-Korea meer militairen naar de grens met Noord-Korea te sturen. De Zuid-Koreaanse minister van Defensie is opgestapt na kritiek dat de strijdkrachten eerder deze week te traag reageerden op de Noord-Koreaanse beschieting van een eiland.


Minister Kim Tae-young is het eerste politieke slachtoffer van de Noord-Koreaanse aanval op het eiland Yeonpyeong, waarbij vier doden vielen. Politici, ook van Kims eigen partij, hadden op zijn ontslag aangedrongen. Zij vinden dat het militaire antwoord op de Noord-Koreaanse provocatie van dinsdag te laat kwam. De Zuid-Koreanen schoten 13 minuten na het Noord-Koreaanse artillerievuur terug.


Kim had zijn ontslag ook al aangeboden nadat in maart het fregat Cheonan door een Noord-Koreaanse torpedo tot zinken was gebracht. Maar toen had president Lee Myung-bak hem gevraagd aan te blijven. Dit keer aanvaardde hij het ontslag 'om de sfeer bij de strijdkrachten te verbeteren'.


President Lee liet weten dat er extra manschappen naar Yeonpyeong en vier andere eilanden worden gestuurd en dat ze met de beste wapens zullen worden uitgerust. Op dit moment zouden op deze eilanden vierduizend militairen zijn gelegerd. Lee zei dat het land op zijn hoede moet zijn omdat zich elk moment 'een soortgelijke provocatie van Noord-Korea' kan voordoen.


Noord-Korea dreigde gisteren met nieuw geweld tegen het buurland. Het regime in Pyongyang is woedend over de oefeningen die de Zuid-Koreaanse marine samen met Amerikaanse schepen gaat houden in de Gele Zee, dicht bij de zeegrens tussen de Korea's. De oefeningen moeten komend weekeinde beginnen. Er komen weer aanvallen 'als Zuid-Koreaanse oorlogshitsers doorgaan met hun provocaties', aldus Pyongyang.


De Zuid-Koreaanse autoriteiten gaan ervan uit dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il persoonlijk opdracht heeft gegeven voor de aanval op Yeonpyeong. Volgens Noord-Koreaanse media bezochten Kim en zijn zoon Kim Jong-un kort voor de artilleriebeschieting de basis, vanwaar de granaten werden afgevuurd.


China, de enige belangrijke bondgenoot van Noord-Korea, uitte milde kritiek op de gemeenschappelijke marine-oefeningen van de Zuid-Koreanen en de Amerikanen. 'Wij hebben de rapporten gelezen en geven uiting aan onze bezorgdheid', aldus een woordvoerder in Peking. Eerder had China de Noord-Koreaanse aanval niet veroordeeld. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Yang Jiechi stelde een voor vandaag gepland bezoek aan Zuid-Korea uit.


Verslaggevers konden gisteren voor het eerst na de aanval van dinsdag rondkijken op Yeonpyeong. Ze meldden dat de straten de aanblik bieden van een oorlogsgebied. Overal ligt puin en verwrongen staal. Veel bewoners zijn hun huis ontvlucht. 'Het was een vuurzee', zei de eigenaar van een restaurant. 'Veel huizen stonden in brand en de mensen renden verward rond. Het was een chaos.'


Het Zuid-Koreaanse leger onderzoekt de scherven van de granaten. Het zegt niet uit te sluiten dat de Noord-Koreanen zogeheten thermobarische bommen hebben gebruikt. Dit wapen is veel sterker dan gewone explosieven.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden