Zuid-Koreaans parlement stemt voor afzetting Roh

Het Zuid-Koreaanse parlement heeft vrijdag voor afzetting van president Roh Moo-hyun gestemd. Van de 273 afgevaardigden brachten er 195 hun stem uit....

De zitting, die rechtstreeks op de Zuid-Koreaanse televisie werd uitgezonden, verliep tumultueus. De aanhangers van de president, die overigens niet deelnamen aan de stemming, maakten luidkeels hun ongenoegen over de gang van zaken kenbaar.

Rohs bevoegdheden worden met onmiddelijke ingang opgeschort, tot het Constitutioneel Hof zich heeft uitgesproken over zijn afzetting. Deze procedure kan een half jaar in beslag nemen. Minister-president Goh Kun zal in deze periode de taken van Roh waarnemen. Pas als minimaal zes van de negen rechters van het Contitutioneel Hof voor afzetting stemmen moet Roh definitief het veld ruimen.

De stemming over het lot van Roh werd donderdag uitgesteld omdat zijn aanhangers het podium van het parlementsgebouw bezet hielden. Leden van de oppositie probeerden in de nacht van donderdag op vrijdag tevergeefs de vergaderzaal te bestormen. Vrijdag maakte de politie een einde aan de bezettingsactie, waarna de stemming doorgang kon vinden.

Roh probeerde vrijdagochtend nog zijn huid te redden door het volk alsnog zijn excuses aan te bieden voor de politieke crisis. Deze onstond nadat Roh, die volgens de Kieswet boven de partijen dient te staan, in de aanloop naar de parlementsverkiezingen in april zijn voorkeur uitsprak voor een partij die zijn regering steunt.

De oppositie liet echter direct weten dat excuses van Roh te laat kwamen en dat zij de afzettingsprocedure voort zou zetten. Donderdag nog had Roh geweigerd zijn verontschuldigingen aan te bieden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden