Zuid-Koreaan draagt met gepaste trots Japanse naam

YANGSAN Mangjul Ilrang heeft een van de zeldzaamste achternamen in Zuid-Korea. Het is een naam die zelfs een beetje riskant kan zijn in dit land waar de anti-Japanse sentimenten diep zijn geworteld....

The New York Times

‘Ik zeg tegen mijn kinderen dat ze anderen moeten vertellen dat het een Japanse naam is en dat ze er trots op moeten zijn’, zegt de 67-jarige Mangjul.

Hoe hij aan zijn naam is gekomen, is een verhaal over hoe hij vrede heeft gesloten met Japan, zijn vaders land, en met Zuid-Korea, het land van zijn moeder.

Mangjul Ilrang klinkt voor Koreanen niet Koreaans en voor Japanners niet Japans. Het wordt geschreven met de Chinese karakters die in beide landen soms worden gebruikt voor namen. Ze worden in het Japans uitgesproken als Ichiro Amigiri, wat zijn oorspronkelijke naam was, maar in het Koreaans als Mangjul Ilrang.

Mangjul werd in 1942 geboren, toen Korea een Japanse kolonie was. Zijn moeder was een gescheiden Koreaanse. Zijn vader, Yoshiuemon Amigiri, een Japanse politieman, noemde zijn enige kind Ichiro oftewel ‘eerstgeboren zoon’.

Aan het 35-jarige koloniale bestuur door Japan en het familieleven van Amigiri kwam in 1945 abrupt een einde met de nederlaag van Japan in de Tweede Wereldoorlog. Amigiri werd door een nationalistische Koreaanse militie gevangen gezet en gedeporteerd.

‘Op een dag kwam ik thuis en was mijn vader verdwenen’, zegt Mangjul. Zijn grootvader van moederskant, die het ergste vreesde voor de jongen, schreef hem in als zijn eigen zoon. De jongen kreeg zijn grootvaders achternaam en groeide op als Yang Ilrang.

Zijn Japanse vader trachtte hem vergeefs te bereiken. Toen in 1950 de Koreaanse oorlog uitbrak, gaf hij de hoop op. Maar zijn zoon deed dat niet. In 1965, toen Zuid-Korea en Japan diplomatieke banden aangingen, stuurde hij een brief naar de Japanse televisie, die hem hielp zijn vader te traceren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden