Zuid-Korea staat paraat na grensincidenten

Het Zuidkoreaanse leger is in staat van verhoogde paraatheid gebracht nadat Noordkoreaanse soldaten twee maal de demarcatielijn op de 38ste breedtegraad waren overgestoken....

REUTER; AP; AFP

Reuter, AP, AFP

SEOUL

De Noordkoreanen passeerden de demarcatielijn op 19 en 23 april. 'Wij hebben hen onmiddellijk per luidspreker gesommeerd naar het noorden terug te keren', aldus de woordvoeder.

Het ministerie van Defensie in Seoul beschouwt de 'provocaties aan de grens' als een poging de bestandsovereenkomst van 1953, waarmee een eind kwam aan de Koreaanse oorlog, om zeep te brengen. Eerder probeerde Pyongyang hetzelfde door Poolse en Tsjechische bestandswaarnemers aan de Noordkoreaanse kant van de grens naar huis te sturen.

Noord-Korea wil het bestandsakkoord vervangen door een vredesverdrag, en daarover onderhandelen met de Verenigde Staten. De VS willen dat Noord-Korea met zijn zuiderbuur over vrede onderhandelt, maar Pyongyang weigert dat.

In een verklaring zei het Zuidkoreaanse ministerie van Defensie niet op de grensoverschrijdingen te hebben gereageerd om de Noordkoreaans-Amerikaanse nucleaire onderhandelingen en Seouls pogingen om een dialoog met Pyongyang op gang te brengen, niet in gevaar te brengen.

Washington tracht de vastgelopen onderhandelingen met Noord-Korea over de uitvoering van een in oktober vorig jaar getekend nucleair akkoord weer op gang te

krijgen. De Amerikanen hebben voorgesteld de gesprekken op ministerieel niveau te brengen en te verplaatsen van Berlijn naar Genève. Pyongyang bestudeert het voorstel nog.

Op grond van het nucleair akkoord, dat bedoeld is om Pyongyang ervan te weerhouden kernwapens te vervaardigen, zal Noord-Korea zijn ouderwetse grafiet-kerncentrale stilleggen in ruil voor moderne licht-watercentrales die nauwelijks plutonium (voor kernwapens) als bijprodukt hebben. Obstakel is echter dat Zuid-Korea de leverancier zal zijn van deze geschonken centrales, die 4,5 miljard dollar kosten. Noord-Korea weigert ze echter te accepteren omdat ze onveilig zouden zijn, maar in werkelijkheid vermoedelijk omdat de Zuidkoreaanse technologie de nationale trots krenkt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden