Zuid-Korea: nog voor het einde van het jaar wegen en spoorlijnen naar Noord-Korea

Om de toenadering tussen Noord- en Zuid-Korea verder vorm te geven, wil de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in wegen en spoorlijnen aanleggen tussen de twee landen. De bouwwerkzaamheden moeten nog voor het einde van dit jaar starten. Dat zei Moon in een televisietoespraak.

Kim en Moon in april van dit jaar op de grens tussen de beide Korea's. Beeld AFP

Moon sprak tijdens de jaarlijkse feestdag waarop het einde van de Japanse bezetting van Korea (1910 tot 1945) gevierd wordt. Volgens de president kan 'ware bevrijding' alleen worden bereikt wanneer de twee landen een duurzame vrede en een economische gemeenschap overeenkomen.

Ook stelde de Zuid-Koreaanse president een 'Noordoostelijke Aziatische spoorgemeenschap' voor, waarin de twee Korea's, de Verenigde Staten en vier andere landen deel van zuiden uitmaken. Een woordvoerder van de president vulde later aan dat Moon doelde op China, Rusland, Japan en Mongolië. 

Moon hoopt dat intensiever contact en mogelijke handel tussen beide landen de kans op denuclearisering zal vergroten. 'Hoewel politieke eenheid wellicht nog ver weg is, ligt werkelijke bevrijding voor ons besloten in vrede tussen het noorden en het zuiden en elkaar vrijelijk bezoeken, en het vormen van een gezamenlijke economische gemeenschap', tekende het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap op.

Sancties

Wel benadrukte Moon dat het nucleaire arsenaal van Noord-Korea de door hem gewenste economische samenwerking in de weg staat. Vanwege de nucleaire activiteiten van het land gelden er nog steeds stevige sancties jegens Noord-Korea, zowel vanuit de Verenigde staten als de Verenigde Naties. Als gevolg van die sancties zijn de mogelijkheden voor economische toenadering op dit moment beperkt.

Een VN-rapport, opgesteld door onafhankelijke deskundigen, stelde eerder deze maand dat Noord-Korea internationale sancties ontduikt. Het lang zou programma’s voor het ontwikkelen van kernwapens en raketten nog niet hebben gestaakt.

Ontmoetingen

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en Moon ontmoetten elkaar de afgelopen maanden al twee keer. In april hadden ze een historische ontmoeting op de grens tussen de twee Korea's. In september staat een nieuwe top gepland. Die zal plaatshebben in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang.

De stemming tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea is wisselend, sinds de ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en Kim, die in juni plaatsvond in Singapore. Noord-Korea beloofde het nucleaire wapenarsenaal te ontmantelen, maar hoewel de VS sindsdien meerdere malen hoop hebben uitgesproken dat dit zal gaan gebeuren, blijven de sancties volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo nog van kracht als pressiemiddel.

Satellietfoto's liegen niet

Ondanks de top met president Trump en de belofte tot nucleaire ontwapening blijft Noord-Korea zijn belangrijkste atoominstallatie moderniseren.

China uitgeroepen tot ‘echte winnaar’ Singapore

De topontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft een opvallende winnaar, schrijven Amerikaanse media: China. En inderdaad, Trump en Kim doen precies wat Xi wil.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden