Zuid-Holland liep risico met Indover-bank

De provincie Zuid-Holland heeft tientallen miljoenen guldens risico gelopen door geld uit te lenen aan de Indonesische Overzee Bank (Indover)....

Van onze verslaggever Ferry Haan

De leningen vormden de laatste jaren een groot risico voor de provincie, omdat de Indover-bank zwaar getroffen werd door de Azië-crisis. Het balanstotaal daalde in het boekjaar 1997-98 met 20 procent ten opzichte van het voorafgaande jaar. In deze periode maakte de bank geen winst. Het resultaat over het afgelopen boekjaar wordt pas deze week bekend. Dan komt de bank met haar nieuwste jaarverslag.

Bovendien werd de Indover bank vorig jaar opgeschrikt door een fraudeschandaal. Het hoofd van de afdeling beleggingen bleek de bank jarenlang voor naar schatting 15 miljoen te hebben opgelicht. De verantwoordelijke medewerker werd in januari 1998 ontslagen. De Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) en De Nederlandsche Bank onderzoeken de zaak. Zij doen hierover geen mededelingen.

D. van Leeuwen, algemeen directeur van de Indover-bank, meldt vanuit Djakarta dat zijn bank de afgelopen maand een lening van 60 miljoen gulden aan de provincie heeft terugbetaald. Hij voegt toe dat zijn bank geen Indonesische bank is, maar een Nederlandse. Indover heeft een bankvergunning en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank. Wel zijn alle aandelen van de Indover-bank in handen van Bank Indonesia, de centrale bank van Indonesië. Pas recent stelde deze zich voor de komende drie jaar garant voor alle leningen die Indover is aangegaan. Daarmee is het risico dat Zuid-Holland loopt, kleiner geworden.

Directeur Van Leeuwen wil over de omvang van de huidige relatie met de provincie Zuid-Holland geen medelingen doen: 'Wij praten nooit over klanten.'

De provincie wil evenmin reageren. Uit de lijst met leningen die Zuid-Holland heeft vrijgegeven, valt moeilijk op te maken of de provincie nog steeds aan Indover leent. Er staan twee 'Nederlandse financiële instellingen' met de lage rating van BBB op de lijst. De leningen aan deze banken bedragen respectievelijk 22 en 30 miljoen gulden. De bank die de ratings voor Zuid-Holland schatte, Lombard Odier, wil geen kredietbeoordeling geven van de Indover-bank.

De grote kredietbeoordelaars Moody's en Standards & Poor hebben ook geen oordeel over de Indover-bank. Moody's meldt slechts dat het landenrisico van Indonesië B3 is. Dat betekent dat alle leningen aan dit land een speculatief karakter hebben.

In het jaarverslag van 1997/1998 waarschuwt accountant KPMG dat 'significante onzekerheid bestaat voor de toekomst van de Indover bank als gevolg van de Azië-crisis'. De bank blijkt door de crisis getroffen en zal daar ook in de toekomst hinder van ondervinden. Vooral de 'ongunstige economische ontwikkelingen in Indonesië' kunnen de bank treffen. In 1998 kromp de Indonesische economie met 15 procent. Driekwart van de zaken van de Indover bank hebben een rechtstreekse relatie met Indonesië.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden