Zuid-Australië gaat buitenlands homohuwelijk toch erkennen na dood op huwelijksreis

De behandeling van een Britse man die op huwelijksreis zijn echtgenoot aan een fataal ongeluk verloor heeft na veel commotie tot een wetswijziging in Zuid-Australië geleid. Doordat het huwelijk van David en Marco Bulmer-Rizzi daar niet werd erkend kwam op het overlijdenscertificaat 'nooit getrouwd' te staan en had de Britse weduwnaar niks te zeggen over het lichaam van zijn man. De premier van Zuid-Australië zegt zich te schamen, spreekt van 'zinloze discriminatie' en gaat de wet aanpassen om dit soort huwelijken te erkennen.

Marco en David Bulmer-Rizzi op hun huwelijksreisBeeld Facebook

In Australië wordt het homohuwelijk niet erkend en weigeren sommige staten een buitenlands huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht te erkennen. In Adelaide, in Zuid-Australië, bijvoorbeeld, waar Marco en David Bulmer-Rizzi na hun huwelijk in Londen op huwelijksreis gingen.

Toen David van een trap viel en stierf aan een schedelfractuur kwam op het overlijdenscertificaat 'nooit getrouwd' te staan. Marco werd daardoor buitenspel gezet: hij mocht niet beslissen wat er zou gebeuren met het lichaam zijn echtgenoot, die donor was en zijn organen wilde afstaan.

Diepere put

Uiteindelijk moest Davids vader van Engeland naar Adelaide vliegen om de laatste wensen van David te kunnen inwilligen. Marco vroeg de Britse regering hun eigen wetten te verdedigen, onder andere in een Facebookpost. 'Help me alsjeblieft met het verkrijgen van een overlijdensakte die laat zien dat we getrouwd waren', schreef hij, vergezeld van de hashtags #NeverMarried en #TimeForChange.

Australiërs spoorden Marco aan verandering van hun regering te eisen. 'In de ogen van de Australische regering ben ik niets', aldus Bulmer-Rizzi tegenover Buzzfeed. Ook Davids vader had geen goed woord voor de Australische wetgeving over: 'Het is vernederend. Het degradeert de herinnering aan mijn zoon en miskent hun relatie. Ze worden behandeld als tweederangsburgers. Niemand zou moeten doormaken wat wij hebben doorgemaakt. We hadden de bodem al bereikt, maar iemand heeft een diepere put gegraven.'

Beeld Facebook

Respectloos

Donderdag maakte de Zuid-Australische premier Jay Weatherill bekend de overlijdensakte te zullen aanpassen en de wetgeving wat betreft buitenlandse homohuwelijken te zullen veranderen. Volgens zijn woordvoerder heeft hij Marco opgebeld en zijn excuses aangeboden voor deze 'regelrechte discriminatie'.

Weatherill: 'Het is het zoveelste voorbeeld van zinloze discriminatie op het gebied van seksuele oriëntatie, en hoeveel pijn die kan veroorzaken.' De Zuid-Australische premier zegt dat hij zich samen met Rodney Croome, directeur van het instituut voor huwelijksgelijkheid, nu nog harder gaat inzetten voor erkenning van het homohouwelijk op nationaal niveau, ook tussen Australiërs van hetzelfde geslacht.

Volgens de Sydney Morning Herald konden met de organen van David uiteindelijk drie levens worden gered. Premier Weatherill: 'Op het moment dat hij het ultieme respect voor de mensen in Australië toonde behandelden wij hem zo respectloos. Extreem pijnlijk voor Marco, zeer beschamend voor ons.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden