Zuid-Afrikaanse president biedt excuses aan voor 'frustratie en verwarring'

De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma heeft het Grondwettelijk Hof bedankt voor het zorgvuldige werk omtrent de omstreden verbouwingskosten van zijn woning, maar hij trad gisteravond niet af. Vrijdag liep de spanning in Zuid-Afrika hoog op nadat bekend was geworden dat Zuma 's avonds de natie zou  toespreken.

Redactie
Jacob Zuma Beeld reuters
Jacob ZumaBeeld reuters

Zuma herhaalde tijdens de toespraak nogmaals dat hij naar eer en geweten heeft gehandeld, de uitspraak van de rechter zou respecteren - die donderdag oordeelde dat Zuma in strijd met de grondwet heeft gehandeld - en de geldsom gaat terugbetalen zodra deze is vastgesteld.

Wel verontschuldigde hij zich voor de frustratie en verwarring die het schandaal rond de 20 miljoen euro kostende verbouwing van zijn woonverblijf in Nkandla heeft veroorzaakt. Zuma moet dat deel van de verbouwing, dat niets te maken heeft met de veiligheid van het complex, voor eigen rekening nemen. Daarbij gaat het om zaken als een kippenren, een amfitheater en een groot zwembad.

Donderdag leek het erop dat de affaire Nkandla de genadeklap zou gaan betekenen voor Zuma die de laatste twee jaar steeds verder in problemen is gekomen door de economische malaise, slecht bestuur en vermeende corruptieschandalen. De belangrijkste oppositiepartij, de Democratische Alliantie, zei na de harde uitspraak van het Hof onmiddellijk een afzettingsprocedure te willen beginnen. De Zuid-Afrikaanse oppositieleider Mmusi Maimane deed de excuses van Zuma direct af als 'misleiding'.

Voor een afzettingsprocedure is een tweederde meerderheid in het parlement nodig. Tot nog toe steunde Zuma's eigen partij, het ANC, de president, maar de verdeeldheid over positie neemt toe. Steeds meer partijgenoten binnen het ANC vrezen dat het bevlekte blazoen van de 73-jarige Zuma een slecht effect zou kunnen hebben op de provinciale verkiezingen later dit jaar.

Dat bleek donderdag eens te meer: na de uitspraak van het Grondwettelijk Hof liet het ANC weten het unanieme oordeel te 'respecteren'. De partij sprak over 'de ernstige aard' van het oordeel, dat zij nader wenste te bestuderen. Nergens in de korte officiële verklaring was ook maar één woord voor steun aan Zuma te vinden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden