Zuid-Afrikaanse forensen pikken vertraging niet

De Nederlandse Spoorwegen vinden ongetwijfeld dat ze het zwaar te verduren hebben met ontevreden klanten, maar de spoormanagers in Utrecht mogen nog in hun handen knijpen dat ze niet te maken hebben met het kaliber reizend publiek dat Zuid-Afrika herbergt....

Volgens Spoornet, zoals het staatsbedrijf heet dat de Zuid-Afrikaanse spoorwegen beheert, was er 's middags een ernstige storing in het computersysteem, waardoor het seinstelsel in Pretoria uitviel. Als gevolg hiervan konden de treinen van de avondspits niet vertrekken en strandden vele duizenden forensen. Na een tijdje vergeefs wachten besloot een groep reizigers het recht in eigen hand te nemen. Mevrouw Viljoen, de uitbaatster van de stationsrestauratie, zag de reizigersopstand voor haar neus gebeuren. Boze pendelaars stormden haar gelegenheid binnen, gooiden met reclameborden, sloegen een glazen deur bij het kaartjeskantoor aan diggelen en stichtten brand op een van de bovenverdiepingen. De zes bewakers op Pretoria CS stonden machteloos, omdat ze met stenen werden bekogeld.

Het monumentale stationsgebouw aan de Paul Krugerstraat, een schepping van de vermaarde architect sir Herbert Baker, stond kort erna in lichterlaaie. Hoewel de brandweer met alle beschikbare middelen uitrukte, kon niet worden voorkomen dat de bovenste verdieping in vlammen opging.

Volgens ooggetuigen ging er bij de menigte gejuich op, toen een deel van het houten dak door de vlammenzee instortte. De rest van het uit 1910 daterende gebouw werd door waterschade ernstig aangetast. Ook de luxe wachtkamer van de Blauwe Trein, het toeristische paradepaardje van Spoornet, liep flinke schade op.

De railrage die de hoofdstad teisterde is een typisch lokaal verschijnsel, dat verklaard kan worden uit de bijzondere gewelddadigheid die de Zuid-Afrikaanse maatschappij kenmerkt. De blinde vernielzucht tegen symbolen van de staat lijkt een overblijfsel van de struggle-jaren, toen het in het kader van het verzet tegen de apartheid volstrekt normaal was om scholen en andere overheidsgebouwen te verwoesten.

Hoewel het ANC al zeven jaar aan de macht is, hebben sommige Zuid-Afrikanen nog steeds de neiging de boel te vernielen wanneer de gang van zaken hen niet aanstaat. Diverse zwarte universiteiten en gemeentekantoren kunnen ervan getuigen. Het ANC-bestuur van Pretoria nam daarom geen risico: een honderdtal leden van de Mobiele Eenheid, versterkt met soldaten en geholpen door een kordon van scheermesjes-prikkeldraad, grendelde dinsdag het geblakerde centraal station af. Voor de gedupeerde reizigers werden extra bussen ingezet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden