Zuid-Afrikaan Zuma niet schuldig aan verkrachting

JOHANNESBURG (ANP) - De gewezen Zuid-Afrikaanse vicepresident Zuma heeft zich niet schuldig gemaakt aan verkrachting. Tot die uitspraak kwam maandag een rechter in het Zuid-Afrikaanse Johannesburg.

De aanklacht die een familievriendin tegen de 64-jarige politicus had ingediend was vals, aldus magistraat Willem van der Merwe. Het gewezen kopstuk van het ANC, Jacob Zuma, heeft wel seks gehad met de 31-jarige seropositieve vrouw maar het was geen verkrachting, stelde de rechtbank vast. De politicus heeft nooit ontkend dat hij geslachtsgemeenschap had. Volgens hem gebeurde dat met haar volledige instemming.

Honderden aanhangers van Zuma hadden zich maandag voor het gerechtshof verzameld om hun steun te betuigen aan de politicus die ooit gold als gedoodverfde opvolger van president Mbeki. Ze verklaarden op alles voorbereid te zijn. ,,Als hij schuldig wordt bevonden, komt er oorlog. We zullen deze plaats ondersteboven keren'', zei een van hen eerder op de dag.

Roerige periode

Zuma maakte al voor de beschuldigingen van seksuele escapades een roerige periode door. Het staatshoofd kon in de zomer van 2005 niets anders dan Zuma de laan uit te sturen toen de vicepresident betrokken leek bij een corruptiezaak. Een financieel adviseur van de politicus werd veroordeeld tot vijftien jaar cel wegens fraude en corruptie, iets waarvan Zuma volgens justitie op de hoogte was. Die rechtszaak begint komende zomer.

Uit de zaak kwamen ook al saillante details over het uitgavenpatroon van de vicepresident naar boven. Zo had de charismatische politicus een voorliefde voor peperdure maatkostuums en liet hij een traditioneel Zulu-dorp bouwen voor zijn vrouwen.

Zuma is een veteraan in de Zuid-Afrikaanse politiek en geldt als een van de populairste politici van het land. Het apartheidsregime zette hem tussen 1963 en 1973 gevangen wegens pogingen de regering omver te werpen. Zuma was een van de eerste leiders van het ANC die uit ballingschap naar Zuid-Afrika terugkeerden, toen het verbod op de partij in 1990 werd opgeheven.

De politicus, die in grote armoede opgroeide, geldt niet alleen als man van het volk. Hij bewees de afgelopen jaren ook een goed diplomaat te zijn. Zo hielp Zuma aan het begin van de jaren negentig de gespannen verhouding tussen het ANC en de Inkatha Vrijheidspartij te sussen. Ook werkte hij mee aan een bestand in het door oorlog verscheurde Burundi.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden