Zuid-Afrika trekt miljarden uit voor nieuw wapentuig

Zuid-Afrika zal de komende acht jaar 7 miljard gulden investeren in de aankoop van wapens. Dat heeft het Zuid-Afrikaanse kabinet woensdag besloten....

AP

Minister van Defensie Patrick Lekota zei dat het kabinet de mogelijkheid openhoudt om nog eens drie miljard gulden extra uit te geven, niet alleen aan wapens maar ook aan onderzeeërs, vliegtuigen en schepen uit Groot-Brittannië, Duitsland, Italië en Zweden. Het betreft de eerste grote wapenaankoop sinds het einde van het zwaar gemilitariseerde apartheidsbewind in 1994.

Het kabinetsbesluit wordt fel bekritiseerd. Critici menen dat het geld beter kan worden aangewend om de grote sociale problemen in Zuid-Afrika te verminderen, waar miljoenen, voornamelijk zwarte, inwoners in sloppenwijken leven zonder elektriciteit en stromend water, waar de criminaliteit hoog is, en waar 34 procent van de bevolking werkloos is.

De regering redeneert dat de wapenaankoop duizenden banen kan genereren, en voor miljarden aan investeringen kan aantrekken uit de landen die bij de aankoop betrokken zijn. Volgens Lekota zal een grotere binnenlandse veiligheid het vertrouwen van investeerders vergroten.

Zuid-Afrika heeft troepen toegezegd voor een internationale vredesmissie in de Democratische Republiek Congo.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden